Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Μαύρο πιπέρι το θαυματουργό - Βοηθά και στην απώλεια βάρους

Μαύρο πιπέρι το θαυματουργό
Το πιπέρι είναι –δικαιολογημένα- ένα από τα δημοφιλέστερα μπαχαρικά και απολαμβάνουμε όλοι τα αρώματα, την αψάδα, την ένταση που δίνει και στο πιο απλό πιάτο. Ωστόσο υπάρχουν περισσότεροι λόγοι που το πιπέρι θεωρείται ο βασιλιάς των μπαχαρικών!

Το πιπέρι μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την ανάγκη για τσιγάρο


Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Alternative and Complementary Medicine βρήκε πως μυρίζοντας οι χρόνιοι καπνιστές μαύρο πιπέρι για δύο λεπτά μειώνεται η επιθυμία για νικοτίνη και καθυστερεί η ανάγκη τους για τσιγάρο.

Μπορεί να βελτιώσει ένα κατεστραμμένο νευρικό σύστημα

Σε μια ερευνητική μελέτη από το ινστιτούτο McCormick Science Institute, το εκχύλισμα μαύρου πιπεριού  βελτίωσε τη λειτουργία κατάποσης σε ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό ενεργοποιώντας συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2012 από το Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters βρήκε πως η ουσία πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι σταματά τη δράση του ενζύμου που μειώνει τη ντοπαμίνη και ενδέχεται να είναι αποτελεσματική για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία που να προχωράνε αυτές τις μελέτες  ένα βήμα παρακάτω. 

Σβήνει τους λεκέδες από το δέρμα

Χάρη στην "τραχιά" υφή του, το μαύρο πιπέρι γίνεται ένα εξαιρετικό απολεπιστικό που απομακρύνει τα νεκρά δερματικά κύτταρα. Επιπλέον, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στις προβληματικές περιοχές, με αποτέλεσμα μια καλύτερη, πιο υγιή επιδερμίδα. 

Είναι υποσχόμενο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού 

Η πιπερίνη, που ευθύνεται και για την αψάδα του μπαχαρικού αυτού, φαίνεται πως διαθέτει την ικανότητα να μειώνει την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων σε εργαστηριακή μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες, ωστόσο είναι μια πολλά υποσχόμενη έρευνα.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το μαύρο πιπέρι ενισχύει την σωστή απορρόφηση (την εξαγωγή όλων των θρεπτικών συστατικών) των τροφών. Επιπλέον, το εξωτερικό του στρώμα που περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που διεγείρουν τη διάσπαση των λιποκυττάρων. Αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα βοηθήματα απώλειας βάρους περιέχουν μαύρο πιπέρι. 

Προσοχή όμως: Παρά τα διάφορα πλεονεκτήματά του για τον οργανισμό, η υπερκατανάλωση πιπεριού στο φαγητό μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα!
 πηγή: capital.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin