Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Αντιοξειδωτικά Τρόφιμα: Τι καλό μας κάνουν οι κόκκινες τροφές;

κόκκινες τροφές
To χρώμα των τροφών λέει πολλά για τα οφέλη τους και οι κόκκινες τροφές βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα ευεργετικά, αντιοξειδωτικά τρόφιμα.

Οι τομάτες, τα κεράσια, τα κόκκινα σταφύλια, τα βατόμουρα, το καρπούζι, το κόκκινο γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα ρόδια, όλα τα παραπάνω έχουν ένα κοινό: το κόκκινο χρώμα τους. Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν τα φυτοθρεπτικά συστατικά λυκοπένιο και ανθοκυανίνες -φυσικές χρωστικές ουσίες, υπεύθυνες για το ιδιαίτερο χρώμα τους.


Το λυκοπένιο, το οποίο συναντάμε στις ντομάτες και το καρπούζι, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες (ιδίως κατά του καρκίνου του προστάτη). Τα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας, μάλιστα, όπως ο παστεριωμένος χυμός τομάτας, η σούπα, η σάλτσα, περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις του βιοδιαθέσιμου λυκοπένιου, από όλα τα προϊόντα τομάτας, που σημαίνει ότι από αυτές τις πηγές απορροφάται πιο εύκολα.

Η ανθοκυάνη (παρούσα στις φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα κεράσια και το κόκκινο μήλο) είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και κρατά την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες, παρούσες στα κεράσια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να είναι ωφέλιμες σε όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα ή άλλες μορφές αρθριτικής φλεγμονής.
 ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin