Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Το κάρυ σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Μία χημική ουσία που υπάρχει στο μπαχαρικό κάρυ σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ανακάλυψαν ιρλανδοί επιστήμονες. Η ουσία λέγεται κουρκουμίνη και αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές ιδιότητές της – μεταξύ άλλων δοκιμάζεται ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια.

Στη νέα μελέτη, που έγινε στο εργαστήριο, επιστήμονες από το Κέντρο Μελέτης του Καρκίνου Cork, με επικεφαλής την δρα Σάρον ΜακΚένα, διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του οισοφάγου.


Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου», εξέθεσαν τα καρκινικά κύτταρα στην κουρκουμίνη και αυτή ενεργοποίησε τους μηχανισμούς αυτοκαταστροφής τους, με επακόλουθο να πεθάνουν μέσα σε 24 ώρες.

«Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και καιρό ότι ορισμένες φυσικές ουσίες έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν ή να εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα, και υποπτευόμασταν ότι στην κατηγορία αυτή ανήκει και η κουρκουμίνη», δήλωσε η δρ ΜακΚένα.

«Απεδείχθη ότι είχαμε δίκιο και το εύρημά μας θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επινόηση νέων αντικαρκινικών θεραπειών».

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έρευνα, που εγείρει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν φυσικές χημικές ουσίες για την επινόηση νέων θεραπειών για τον καρκίνο του οισοφάγου», είπε η δρ Λέσλι Ουόκερ, από τον οργανισμό Cancer Research UK.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κρούσματα καρκίνου του οισοφάγου έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που πιστεύεται ότι σχετίζεται με την αύξηση της παχυσαρκίας, της κατανάλωσης αλκοόλ και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, κατά την οποία τα οξέα του στομάχου “καίνε” τον οισοφάγο.

Συνεπώς «έχει μεγάλη σημασία να βρεθούν τρόποι θεραπείας, αλλά και πρόληψης του καρκίνου αυτού», κατά την δρα Ουόκερ.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 200 άτομα χάνουν ετησίως τη ζωή τους στην χώρα μας από καρκίνο του οισοφάγου.

 πηγή: tanea.gr
.

Το κάρυ ίσως προστατεύει τον εγκέφαλο προάγοντας τη δημιουργία νευρώνων

Συστατικό του κάρυ εναντίον διαβήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin