Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Τουρσί με πράσινες ντομάτες και πιπεριές που δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν τον Νοέμβριο (P1)

 

-

 Από τα 10 φυτά τομάτας που είχαμε στην πρασιά της πολυκατοικίας πήραμε περίπου 5 κιλά άγουρες, πράσινες ντομάτες που δεν θα ωρίμαζαν. Από τις πιπεριές έμειναν 5 με 6 κομμάτια. Διαλέξαμε το δοχείο τροφίμων των 8 λίτρων και αφήσαμε το 14λιτρο για τουρσί με λάχανο. 

 Ανάμεσα στις ντομάτες, που τις μεγάλες σε μέγεθος τις κόβαμε στα δύο ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθος, προσθέσαμε κομματάκια καρότα 1 κιλό περίπου, αφού τα καθαρίσαμε και τα πλέναμε καλά, καθώς και φυλλαράκια από μισό δεματάκι σέλινο. Τις πολύ μικρές ντοματούλες τις τρυπήσαμε με πιρούνι.


Κατα στρώσεις προσθέταμε μια κουταλιά χοντρό αλάτι, μισό και λιγότερο ζάχαρη και λίγο άσπρο ξύδι. Στο τέλος πάνω βάλαμε το υπόλοιπο σέλινο που μας περίσσεψε καθώς και τον βολβό από την ρίζα του σε κομμάτια.
Προσθέσαμε και τρεις σκελίδες σκόρδο

Το αφήσαμε μια μέρα να καθίσει και την επόμενη κάναμε την άλμη:
   * 2,5 λίτρα χλιαρό νερό
   * 5 κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι (2 κουταλιές στο λίτρο)
   * μισό κουτάλι ζάχαρη
   * 1 και 1/4 μπουκαλάκι άσπρο ξύδι

Αφού ανακατέψαμε την άλμη την ρίξαμε στο 8λιτρο δοχείο και ήρθε ισα-ισα αφήνοντας λίγο περιθώριο για λάδι.

Θα περιμένουμε 4 εβδομάδες να γίνει η ζύμωση και μετά θα το δοκιμάσουμε. Την προηγούμενη φορά στην άλμη είχαμε βάλει λιγότερο χοντρο αλάτι και δεν πέτυχε. Τώρα το χοντρό αλάτι της άλμης με αυτό που ρίξαμε σε διάφορες στρώσεις 3-4 φορές είναι 2,5 κουταλιές σε 1 λίτρο νερού συνολικά. Στο τουρσί από λάχανο βάζουμε μία κουταλιά στο λίτρο και πετυχαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin