Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Καθυστερήστε το γήρας με ιχθυέλαιο

λίπος του σώματος των ψαριών
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρέθηκαν στο ιχθυέλαιο που παράχθηκε από το λίπος του σώματος των ψαριών, μπορεί να προστατεύσει από την κυτταρική γήρανση τα άτομα που υποφέρουν από καρδιακή νόσο, επισήμαναν Αμερικανοί ερευνητές.

Ο Δρ Ramin Farzaneh-Far, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς και οι συνεργάτες του, διεξήγαγαν μελέτη ώστε να διευκρινιστεί εάν τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα συνδέονταν με τις αλλαγές των λευκοκυττάρων – τύπος κυττάρων του αίματος με τελομερές άκρο- ανάμεσα σε 608 εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με σταθεροποιημένη στεφανιαία νόσο.  

Το τελομερές είναι μια δομή στο τέλος του χρωμοσώματος, η οποία εμπλέκεται στην αναπαραγωγή και τη σταθερότητά του, γεγονός που το καθιστά υπεύθυνο και για την κυτταρική γήρανση. Γενετικοί παράγοντες και περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να περιορίσουν το μήκος του, κατάσταση που θα συντομεύσει και τη διάρκεια της ζωής του. 

Οι ερευνητές μέτρησαν τα τελομερή άκρα των λευκοκυττάρων κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ επανέλαβαν την ίδια διαδικασία, μετά από πέντε χρόνια στενής παρακολούθησης των ασθενών. Στη δεύτερη μέτρηση περιλήφθηκαν και τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, διαπίστωσε λοιπόν, ότι τα άτομα που έχουν ταχεία σύντμηση του τελομερούς τους, παρουσιάζουν χαμηλότερες τιμές των οξέων στο αίμα, ενώ αντιθέτως, όσα άτομα εμφανίζουν βραδύτερο ρυθμό μείωσης του άκρου του τελομερούς, έχουν υψηλότερα ποσοστά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα. 

Η παραπάνω διαπίστωση οδηγεί στο συμπέρασμα πως, όσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά των ωμέγα-3 που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο περισσότερο καθυστερεί και η κυτταρική του γήρανση. 

Έτσι λοιπόν οι επιστήμονες συνιστούν μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, γιατί εκτός από το γεγονός ότι είναι υγιεινά, μας διατηρούν και νεότερους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε άλλη τροφή!
 ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin