Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Προγράμματα προώθησης της Ε.Ε. για ελαιόλαδο, κρασί και κομπόστα ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας

Την έγκριση τριών προγραμμάτων προώθησης ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε αγορές της Ε.Ε. αλλά και Τρίτων χωρών ανακοίνωσε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα προγράμματα αυτά συνολικού προϋπολογισμού 9.809.867 ευρώ αφορούν το ελαιόλαδο, το κρασί και τα μεταποιημένα φρούτα (κυρίως την κομπόστα συμπύρηνου ροδάκινου) ενώ οι εταιρείες που θα τα υλοποιήσουν είναι οι: ΕΚΕ - Παυλίδης για την κομπόστα, ΣΕΒΙΤΕΛ για το ελαιόλαδο και CGWP (Ελληνο – βουλγαρο – ιταλική συνεργασία) για το κρασί με άγνωστη μέχρι στιγμής ωστόσο την ελληνική συμμετοχή.
Συνολικά η Κομισιόν ανακοίνωσε την χρηματοδότηση 14 νέων προγραμμάτων προώθησης αγροτικών προϊόντων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων αυτών, που θα τρέξουν για τρία χρόνια, ανέρχεται σε 53,86 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία η Ε.Ε. θα συνεισφέρει τα 27,15 εκατομμύρια ευρώ. Τα επιλεγμένα προγράμματα καλύπτουν τα νωπά και μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΠΕ, το ελαιόλαδο, τα βιολογικά προϊόντα, καλλωπιστικά φυτά και το κρέας.

Ελαιόλαδο

Ειδικότερα, όσον αφορά τη χώρα μας για το ελαιόλαδο εγκρίθηκε πρόγραμμα προώθησης για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέα Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ το οποίο αφορά την προώθηση σε χώρες όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, η Κύπρος, η Βουλγαρία αλλά και η Ελλάδα. Το συνολικό ποσό του προγράμματος φθάνει τα 5.161.150 ευρώ (1ος χρόνος: 1.834.597 ευρώ, 2ος χρόνος: 1.702.376 ευρώ, 3ος χρόνος: 1.644.183 ευρώ).
Για το πρόγραμμα που θα τρέξει ο ΣΕΒΙΤΕΛ, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Γιώργο Οικονόμου, γενικό διευθυντή του Συνδέσμου ο οποίος μας αναφέρει: «Το πρόγραμμα ενημέρωσης προβολής και προώθησης του ελαιολάδου έχει διακριτικό τίτλο Olive Oil World. Αυτά τα προγράμματα είναι generic προβάλουμε δηλαδή το ευρωπαϊκό γεωργικό προϊόν. Απαγορεύεται δηλαδή να κάνει προβολή κάποιων brand και της χώρας. Εμείς σαν στρατηγική βάζουμε την ενδυνάμωση της εικόνας του Ευρωπαϊκού Ελαιολάδου αλλά ειδικότερα των αναγνωρισμένων Ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιολάδων (μπορείς να αναφέρεις το ΠΟΠ Σητεία ή ΠΟΠ Καλαμάτα για παράδειγμα)».
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης: «Ο ΣΕΒΙΤΕΛ είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκά φορέας ο οποίος υπέβαλε και αξιοποίησε κάποια τέτοια προγράμματα. Έχουν με απλά λόγια “τρέξει” και άλλα προγράμματα τέτοιου είδους στο παρελθόν και σε χώρες της Ε.Ε. και σε Τρίτες χώρες. Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα ακόμα πρόγραμμα σε ΗΠΑ Καναδά, Αυστραλία και Νορβηγία. Από τέτοιες ενέργειες έχουμε δει και ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα».

Κομπόστα

Σχετικά με την προώθηση μεταποιημένων φρούτων το πρόγραμμα που εγκρίθηκε αφορά την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας – ΕΚΕ και την εταιρεία Παυλίδης. Αυτό αφορά την προώθηση σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το συνολικό ποσό του προγράμματος είναι 2.759.432 ευρώ (1ος χρόνος: 1.002.976 ευρώ, 2ος χρόνος: 870.736 ευρώ, 3ος χρόνος: 705.720 ευρώ).
Σχετικά με το πρόγραμμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΚΕ, κ. Κώστα Αποστόλου ο οποίος μας επεσήμανε: «Διαπιστώνουμε ότι την τελευταία περίοδο οι εξαγωγές είναι σταθερές και όχι ιδιαίτερα υποσχόμενες στην Ε.Ε. γι’ αυτό κάνουμε προσπάθειες να ενισχύσουμε την θέση μας σε Τρίτες χώρες εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια σε αγορές καινούριες ή και άλλες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και χάσαμε λόγω του λατινοαμερικάνικου ανταγωνισμού. Επιλέξαμε κάποιες χώρες – στόχους (της λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας) προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα σαν κλάδος το οποίο τρέχει κυρίως η εταιρία “Παυλίδης”».
Και προσθέτει: «Να υπενθυμίσουμε ότι σε αυτά τα προγράμματα συμμετέχει και ο φορέας σε ποσοστό 30% της αξίας συν το ΦΠΑ. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και από εδώ και μετά θα πρέπει να κάνουμε ένα διαγωνισμό ώστε να επιλέξουμε το σύμβουλο που θα “τρέξει” το πρόγραμμα. Από εκεί και μετά θα υπογραφεί η σύμβαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και εκτιμώ ότι περίπου τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2013 θα ξεκινήσουμε. Η προώθηση αφορά κυρίως το συμπύρηνο ροδάκινο και οι ενέργειες αφορούν συμμετοχή σε εκθέσεις, ανταλλαγή επισκέψεων αγοραστών, ανάδειξη σε ειδικές εκδηλώσεις της ποιότητας και της ιδιαιτερότητας των προϊόντων μας ενώ σημαντικό κομμάτι αφορά την προώθηση μέσω των “instore promotion”. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι σε αυτές τις αγορές που απευθυνόμαστε θα προβάλουμε την ευρωπαϊκή κομπόστα φρούτων».

Κρασί

Όσον αφορά το κρασί η ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι πρόκειται για συνεργασία της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας ενώ στην ονομασία του φορέα αναγράφονται τα αρχικά CGWP. Οι προωθητικές ενέργειες αφορούν τις εξής χώρες: Γερμανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία. Το συνολικό ποσό του προγράμματος για τον Έλληνα εταίρο ανέρχεται στα 1.889.285 ευρώ (1ος χρόνος: 808.948, 2ος χρόνος: 593.061, 3ος χρόνος: 599.258).
Χρήστος Διαμαντόπουλος
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=76303

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin