Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ισχυρό Brand για Eξαγωγές η «Οικολογική Τσιπούρα»

Ελληνικές τσιπούρες που μειώνουν την ρύπανση του περιβάλλοντος και γιατρεύουν τις καρδιοπάθειες, αποτέλεσμα πολυετών ερευνών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, είναι το νέο ελληνικό brand που ετοιμάζεται να «ρίξει» στην διεθνή αγορά γνωστή ελληνική εταιρεία. Πρόκειται για μια ελληνική καινοτομία: Το «νόστιμο φάρμακο».
Ελληνικές τσιπούρες που τρέφονται με τα επεξεργασμένα φυτικά απόβλητα των ελαιοτριβείων που απομένουν μετά την έκθλιψη της ελιάς και τα οποία κατά κανόνα απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο, κοστίζοντας τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά.


                                                              Επεξεργασία
Κατόπιν ειδικής επεξεργασίας, τα απόβλητα αυτά θρέφουν τσιπούρες που με τον τρόπο αυτό γίνονται ικανές μετά την κατανάλωση τους να προστατεύουν τα αγγεία των ανθρώπων ακόμα κι όταν η διατροφή τους θεωρείται κάκιστη.
Μάλιστα αποδείχθηκε ότι βοηθούν στην ίαση των καρδιοπαθειών. Με απλά λόγια, οι ελληνικές «οικολογικές τσιπούρες» αποτελούν αντίβαρο μιας κακής διατροφής αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες, λειτουργούν ως «σκούπα» που απομακρύνουν τα λίπη από τις αρτηρίες και ταυτόχρονα απομακρύνουν τον κίνδυνο σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας, που αποτελεί βασική αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όλα αυτά αποτελούν αποτέλεσμα μιας πολύχρονης πρωτότυπης έρευνας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτελέσματα που εξελίσσονται τώρα σε μια καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα και μάλιστα σε εποχής έντονης κρίσης, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων παύουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον, αξιοποιούνται για την διατροφή ψαριών που με τη σειρά τους καθίστανται ακόμα πιο ωφέλιμη τροφή για τους ανθρώπους ανοίγοντας σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε έναν κλάδο, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες όπου η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμια «υπερδύναμη».

Ήδη η χώρα μας κατέχει ξεχωριστή θέση στον κόσμο στην εξαγωγή ψαριών με το 90% της παραγωγής να πωλείται στο εξωτερικό με ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 650 εκατομμύρια ευρώ σε έναν κλάδο ο οποίος καταγράφει θετικό εμπορικό ισοζύγιο και στον οποίο απασχολούνται αυτή τη στιγμή πάνω από 10.000 εργαζόμενοι με δυνατότητες να δώσει στο εγγύς μέλλον ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας.

Πατέντα
Την «πατέντα» εξασφάλισε ήδη η γνωστή εταιρεία τροφίμων Νηρέας και μέσα στο επόμενο διάστημα θα εξάγει στην διεθνή αγορά το νέο προϊόν, την «οικολογική τσιπούρα» που αναμένεται να κυριαρχήσει, χάρη στις μοναδικές της ιδιότητες αφού προστατεύει από την ανάπτυξη καρδιοπάθειας, άλλα και γιατρεύει ανθρώπους που ήδη πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η εταιρεία συμμετείχε μαζί με άλλες δυο ελληνικές εταιρείες, τη ΜΕΒΓΑΛ και την Φάρμα Αταλάντης - Αγροτική Α.Ε. στην χρηματοδότηση των πειραμάτων με στόχο την επιχειρηματική αξιοποίηση των προοπτικών που διανοίγονται για την ανάπτυξη νέων «λειτουργικών τροφίμων» (δηλαδή, τροφίμων εμπλουτισμένων με πρόσθετα θεραπευτικά συστατικά), συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμάκων. Ειδικά για τα πρώτα, το μέλλον προβλέπεται λαμπρό, καθώς όλα δείχνουν πως στο (όχι πολύ μακρινό) μέλλον θα μπορούμε να προσαρμόζουμε τη δίαιτά μας στις γενετικές μας ανάγκες, ανάλογα με το DNA μας, καταναλώνοντας λειτουργικά τρόφιμα εμπλουτισμένα με ό,τι λείπει στον καθένα, στο πλαίσιο μιας εξατομικευμένης διατροφής.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 13/11/2012)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63713

 http://www.eco-reconstructions.com/2012/09/blog-post_4571.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin