Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Ο συνδυασμός δύο ουσιών του καφέ καταπολεμά τη νόσο Πάρκινσον

ΚΑΦΕΣ
Επιστήμονες από το Rutgers University βρήκαν μια χημική ένωση στον καφέ που σε συνδυασμό με την καφεΐνη φαίνεται πως μπορεί να καταπολεμά τη νόσο Πάρκινσον και την άνοια με σωμάτια Lewy - δύο ανίατες ασθένειες που συνδέονται με τον εκφυλισμό του εγκεφάλου.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, υποδεικνύει ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο ενώσεων μπορεί να αποτελέσει θεραπευτική επιλογή για να επιβραδύνει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου.


Η επικεφαλής συγγραφέας M. Maral Mouradian, καθηγήτρια νευρολογίας, δήλωσε ότι η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον. Ενώ η καφεΐνη παραδοσιακά έχει πιστωθεί ως ειδικός προστατευτικός παράγοντας του καφέ, οι κόκκοι καφέ περιέχουν περισσότερες από χίλιες άλλες ενώσεις που είναι λιγότερο γνωστές.

Η μελέτη εστίασε σε ένα λιπαρό οξύ, παράγωγο του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, ονόματι EHT (Eicosanoyl-5-hydroxytryptamide), το οποίο βρέθηκε στην κηρώδη επικάλυψη του κόκκου του καφέ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το EHT προστατεύει τους εγκεφάλους των ποντικών από την ανώμαλη συσσώρευση πρωτεϊνών που σχετίζεται με τη νόσο Πάρκινσον και την άνοια με σωμάτια Lewy.

Ο συνδυασμός EHT και καφεΐνης

Η ομάδα της Mouradian αναρωτήθηκε αν το EHT και η καφεΐνη θα μπορούσαν να συνεργαστούν για ακόμα μεγαλύτερη εγκεφαλική προστασία. Έδωσαν σε ποντίκια μικρές δόσεις καφεΐνης ή EHT χωριστά αλλά και μαζί. Κάθε ένωση από μόνη της δεν ήταν αποτελεσματική, όμως όταν δόθηκαν μαζί, ενισχύθηκε η δραστικότητα ενός καταλύτη που προλαμβάνει τη συσσώρευση επιβλαβών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Αυτό υποδηλώνει ότι ο συνδυασμός EHT και καφεΐνης μπορεί να είναι ικανός να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη αυτών των ασθενειών. Οι τρέχουσες θεραπείες αφορούν μόνο τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον χωρίς να προστατεύουν από τον εκφυλισμό του εγκεφάλου.

Η Mouradian δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστούν οι σωστές ποσότητες καθώς και η αναλογία του EHT και της καφεΐνης που απαιτούνται για την προστατευτική επίδραση στους ανθρώπους.
 ΠΗΓΗ: zougla.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin