Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Οι τροφές που μειώνουν την απώλεια μνήμης στους άντρες

frouta
Το ανδρικό φύλο έχει μερικές ακόμη επιλογές που μπορούν να τονώσουν τη μνήμη του και να μειώσουν την πιθανότητα απώλειάς της στο μέλλον.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σκούρα πορτοκάλια και τα κόκκινα λαχανικά, αλλά και τα μούρα, όπως επίσης και ο χυμός πορτοκαλιού, μπορεί να σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο απώλειας μνήμης με την πάροδο του χρόνου στους άντρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο online τεύχος του Neurology, της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας.


Στη μελέτη έλαβαν μέρος 27.842 άντρες με μέσο όρο τα 51 έτη, οι οποίοι ήταν όλοι επαγγελματίες υγείας.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις μερίδες φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφών που καταναλώνουν καθημερινά στην αρχή της μελέτης, κι έπειτα κάθε τέσσερα χρόνια, για τη διάρκεια 20 χρόνων. Να σημειώσουμε ότι μια μερίδα φρούτου θεωρείται η ποσότητα ενός φλιτζανιού ή το ½ φλιτζάνι χυμού, ενώ μια μερίδα λαχανικών θεωρείται η ποσότητα ενός φλιτζανιού ωμών λαχανικών ή δύο φλιτζανιών φυλλωδών λαχανικών.
Οι συμμετέχοντες λάμβαναν επίσης μέρος σε τεστ που αφορούσαν τη σκέψη και τη μνήμη, τουλάχιστον τρία χρόνια πριν το τέλος της μελέτης, σε μέσο όρο ηλικίας τα 73. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 55% των συμμετεχόντων είχε φυσιολογική σκέψη και μνήμη, το 38% μέτρια και το 7% κακή.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άντρες που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 34% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν κακή μνήμη και σκέψη σε σχέση με όσους κατανάλωναν λίγα λαχανικά. Όσοι έπιναν χυμό πορτοκαλιού καθημερινά είχαν 47% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν την καλή μνήμη τους και όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα το ίδιο, αν και η διασύνδεση αποδυναμωνόταν στη συνέχεια όταν οι ερευνητές προσάρμοζαν τη διατροφή και ενδεχομένως να επηρέασαν τα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών 20 χρόνια νωρίτερα, μείωναν την πιθανότητα να παρουσιάσουν προβλήματα μνήμης και σκέψης, είτε κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών αργότερα στα έξι χρόνια πριν το τεστ, είτε όχι.

Φαίνεται ,λοιπόν, να υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και τη διατήρηση μνήμης, αν και οι ικανότητες των συμμετεχόντων δεν αξιολογήθηκαν στην αρχή, ώστε να φανεί πώς μπορεί να μεταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.
 ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin