Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ξηροί καρποί, σπανάκι και φασόλια μάς προστατεύουν από έμφραγμα, εγκεφαλικό

Ξηροί καρποί
Η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια στο ιχνοστοιχείο μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και τύπου 2 διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.

Στα τρόφιμα αυτά ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

Το κλειδί είναι να μην καταναλώνει κανείς μόνο ένα από τα προαναφερθέντα, αλλά τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία, λένε οι ερευνητές.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «BMC Medicine», ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 40 προγενέστερων κλινικών μελετών με περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές, τους οποίους οι ερευνητικές ομάδες είχαν παρακολουθήσει επί 4 έως 40 χρόνια.

Όπως έδειξε η μετανάλυση των στοιχείων, όσοι εθελοντές κατανάλωναν το περισσότερο μαγνήσιο είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια. Είχαν επίσης 12% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 26% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο μαγνήσιο.

Επιπλέον, με κάθε 100 mg μαγνήσιο που κατανάλωναν οι εθελοντές την ημέρα, μειωνόταν κατά 7% ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και κατά 22% ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.
 πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin