Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Τρεις καφέδες την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα άνοιας κατά 20%

kafes kata alzheimer
Για εκατομμύρια άτομα ένας δυνατός καφές είναι το ιδανικό ξεκίνημα για την ημέρα. Οι έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να προστατεύει από την άνοια.

Τρία με πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ έως και 20% λένε οι επιστήμονες σε έκθεση που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο για τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Γλασκώβη και δημοσιεύθηκε από το Institute for Scientific Information.


Ωστόσο, άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι αυτή ήταν μια επιδημιολογική και όχι κλινική μελέτη, άρα προσφέρει ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Η έρευνα δεν έχει μέχρι σήμερα αποδείξει οριστικά ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ διότι δεν έχουν διεξαχθεί κλινικές δοκιμές.

Ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050 σε όλο τον κόσμο ενώ η νόσος του Αλτσχάιμερ θα αποτελεί την πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Πολυφαινόλες και καφεΐνη

Η νέα έκθεση εξηγεί ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της νόσου.

Η μεσογειακή διατροφή, που αποτελείται από ψάρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, υποστηρίζει η έκθεση.

Η έρευνα δείχνει ότι οι χημικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες είναι υπεύθυνες για αυτή την προστατευτική δράση. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται επίσης στον καφέ.

Ο Ίβα Χολμέροβα, αντιπρόεδρος της οργάνωσης Alzheimer Europe, δήλωσε: «Οι διαπιστώσεις που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή είναι πολύ ενθαρρυντικές. Ο καφές είναι ένα πολύ δημοφιλές ποτό που απολαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι η μέτρια, δια βίου κατανάλωση καφέ, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου Alzheimer. Η γνωστική έκπτωση είναι ένα χαρακτηριστικό της γήρανσης του πληθυσμού, και αν μπορεί να αναμένονται κάποιες αλλαγές σε όλους μας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής σχετίζοναι με τη γνωστική λειτουργία».

Η ειδικός πρόσθεσε ότι και η καφεΐνη βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού αμυλοειδών πλακών και νευροινώσεων στον εγκέφαλο, δύο χαρακτηριστικά της νόσου του Alzheimer.  Τόσο η καφεΐνη όσο και πολυφαινόλες μειώνουν τη φλεγμονή και την υποβάθμιση των κυττάρων του εγκεφάλου – ειδικά στον ιππόκαμπο και το φλοιό, περιοχές που εμπλέκονται στη μνήμη.

Ο Δρ Αρφραμ Ίκραμ από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus του Ρότερνταμ, παρουσίασε τα ευρήματά του στο συμπόσιο, λέγοντας: «Η πλειονότητα των επιδημιολογικών μελετών δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ στη διάρκεια της ζωής συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer ενώ μια βέλτιστη προστατευτική δράση εμφανίζεται από τρεις έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα».

Tα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί κάποιος να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια με μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, και με τακτική άσκηση, αποφεύγοντας το κάπνισμα, και διατηρώντας χαμηλά την αρτηριακή πίεση και το βάρος του.

Σχετικά με τον καφέ δεν θα πρέπει  να θεωρήσει κανείς ότι υπάρχει μία και μοναδική λύση.

πηγή: healthyliving.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin