Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Το ψητό ψάρι «βάλσαμο» για την καρδιά

psaria
 Επιστήμονες από το Harvard εξέτασαν την επίδραση της διατροφής στην πρόκληση της κολπικής μαρμαρυγής με μελέτη που έκαναν σε 4.815 άτομα άνω των 65 ετών. Η μελέτη διήρκεσε 12 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτή 980 από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν κολπική μαρμαρυγή.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ψάρι ψημένο στη σχάρα ή στο φούρνο, από μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μια φορά το μήνα.


Οι ερευνητές ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν γνωρίζουν αν η μείωση του κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή που παρατηρήθηκε, οφείλεται σε απευθείας καταστολή της παθογένεσης της αρρυθμίας ή αν είναι δευτερογενής λόγω καλύτερης υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος από την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητες κι άλλες έρευνες επί του θέματος.

Πάντως μέχρι σήμερα όλες οι μελέτες συμφωνούν στο ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και συμβάλλουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρυνσης και στένωσης των αρτηριών.

Για όσους δεν γνωρίζουν τα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι (τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, αντζούγιες, σολομός,  ρέγκες, πέστροφα).

 ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
.

Ξηροί καρποί και ψάρια προστατεύουν από τον παγκρεατικό καρκίνο

Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και λιπαρά ψάρια μειώνουν το λίπος στο σώμα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin