Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Κόκκινο κρέας: Πότε γίνεται επικίνδυνο για το συκώτι

Κόκκινο κρέας
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών έχει συνδεθεί στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου, ωστόσο τα νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και στο συκώτι.

Μελέτη ερευνητών από το Ισραήλ που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Hepatology υποδεικνύει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρέσκου και επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων του ήπατος.

Ο κίνδυνος δε είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους προτιμούν τα παϊδάκια, το φιλέτο ή τη μπριζόλα τους καλοψημένα.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν ποιο ρόλο παίζει η κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (ΜΑΛΝΗ - NAFLD), η οποία συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και την ανθυγιεινή διατροφή. Για τον σκοπό αυτόν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 789 ενήλικες, από τους οποίους ζητήθηκε να συμπληρώσουν αναλυτικά διατροφικά ημερολόγια και οι οποίοι υποβλήθηκαν σε υπέρηχο ήπατος και αιματολογικές εξετάσεις.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, ποσοστό 39% φάνηκε να έχουν εμφανίσει σημάδια μη αλκοολικής νόσου, ενώ το 31% είχαν αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη ορμόνη ώστε να μετατρέψει τα σάκχαρα του αίματος σε ενέργεια. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον προδιαβήτη, τον διαβήτη τύπου 2 και τον διαβήτη κύησης.

Τόσο η ΜΑΛΝΗ όσο και η αντίσταση στην ινσουλίνη κατατάσσονται στα χαρακτηριστικά του επικίνδυνου μεταβολικού συνδρόμου.

Όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν το περισσότερο φρέσκο κόκκινο κρέας και τα περισσότερα αλλαντικά φάνηκε να έχουν 47% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στο συκώτι και 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Ακόμη σημαντικότερη είναι όμως η διαπίστωση ότι το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλότερες θερμοκρασίες και για περισσότερη ώρα επίσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων του ήπατος και αντίστασης στην ινσουλίνη, συγκριτικά με το κρέας που καταναλώνεται μέτρια ή και ελάχιστα ψημένο.
 πηγή: topontiki.gr, onmed.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin