Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Το πολύ κόκκινο κρέας σχετίζεται με τη νεφρική ανεπάρκεια

Άλλη μια μελέτη δείχνει ότι τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα πουλερικά είναι προτιμότερα από το κόκκινο κρέας (βοδινό, χοιρινό, αρνί και κατσίκι). 
Στο άσπρο κρέας  περιλαμβάνεται  το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, η πάπια και το κουνέλι.

Η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Society of Nephrology.


Από την άλλη πλευρά, όσοι καταναλώνουν πρωτεΐνες από ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά και όσπρια, δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για νεφρική ανεπάρκεια.

Η μελέτη περιέλαβε 63.257 άτομα ηλικίας 45-74 ετών από τη Σιγκαπούρη, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 15,5 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 951 άτομα εμφάνισαν νεφρική νόσο τελικού σταδίου.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, που έδειξαν ότι στον συγκεκριμένο πληθυσμό το 97% της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος προερχόταν από χοιρινό, καθώς και ότι άλλες συνηθισμένες πηγές πρωτεϊνών ήταν τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, η σόγια και τα όσπρια.

Όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο κρέας.

Δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση με την κατανάλωση πρωτεϊνών που προέρχονταν από άλλες τροφές, ενώ ειδικά η κατανάλωση σόγιας και οσπρίων φάνηκε να έχει προστατευτική δράση έναντι της νεφρικής νόσου.

Η μελέτη έδειξε ότι η αντικατάσταση μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου. Πιο συγκεκριμένα, η αντικατάσταση με μια μερίδα πουλερικά μειώνει τον κίνδυνο κατά 62%.

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για νεφρική νόσο, όπως παράγοντες του τρόπου ζωής και χρόνια προβλήματα υγείας.


Το κόκκινο κρέας

Να σημειωθεί ότι μπορεί το κόκκινο κρέας να είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά σε μεγάλες ποσότητες έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει επίσης συσχετιστεί και με άλλους καρκίνους όπως του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του πνεύμονα. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αιτία είναι μια χρωστική ουσία που δίνει στη μπριζόλα και στον κιμά το κόκκινο χρώμα, η αίμη. Το κόκκινο κρέας περιέχει πολύ περισσότερη αίμη απ’ ό,τι το άσπρο κρέας και φαίνεται ότι τα βακτήρια του εντέρου την μετατρέπουν σε υδρόθειο το οποίο προκαλεί βλάβες στο έντερο.

Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν πως η αύξηση των φωσφορικών αλάτων στο αίμα εξαιτίας της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος επιταχύνει τη γήρανση.

Να σημειωθεί ότι το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (λουκάνικα, μπέικον, σαλάμι και ζαμπόν) είναι πολύ χειρότερο από το φυσικό κρέας λόγω των διαφόρων χημικών και συντηρητικών περιέχει.

 πηγή: healthyliving.gr
.

Κρέατα στο μπάρμπεκιου και στο τηγάνι προκαλούν καρκίνο στα νεφρά

Η αλήθεια για το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά και τον καρκίνο

«Κολλημένοι» με τη δυτικού τύπου διατροφή...

Διπλάσιος ο κίνδυνος διαβήτη εξαιτίας του κρέατος και άλλων όξινων τροφών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin