Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Διατροφή: Καρότα τα θαυματουργά

Καρότα
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν ότι τα καρότα κάνουν καλό στην υγεία και ότι έχουν, όπως όλα τα λαχανικά, θεραπευτικές ιδιότητες που ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. 

Οι δραστικές ουσίες που περιέχονται στα καρότα είναι η, σε μεγάλη ποσότητα, προβιταμίνη Α (καροτίνη), οι βιταμίνες Β2 και C, το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο, ο φωσφόρος, το θείο, το ιώδιο, το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, η λεκιθίνη και άλλα ιχνοστοιχεία καθώς και σάκχαρα (γλυκόζη, σακχαρόζη), πηκτίνη και μηλικό οξύ. 

Τα καρότα είναι διουρητικά και βοηθούν όσους πάσχουν από πέτρες των νεφρών, ενώ βελτιώνουν σημαντικά την όραση. Ο χυμός τους είναι δυναμωτικός και ιδιαίτερα ωφέλιμος για όσους έχουν αναιμία ή νευροπάθειες. Το καλοκαίρι, ο πολτός τους μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος, μια και καταπραΰνει τη φαγούρα και βοηθά στην επούλωση πληγών, ελκών και εγκαυμάτων (ηλιακών ή και μη). Τα καρότα επίσης αλκαλοποιούν το αίμα, κάνοντας καλό στο συκώτι, στο έντερο και το στομάχι.  

Το αφέψημά τους χρησιμοποιείται σαν φάρμακο για τον βήχα, το ίκτερο, το άσθμα και τη φυματίωση καθώς και για τις πέτρες στα νεφρά, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ «της μόδας» και οι καροτόσουπες, που παράλληλα με την καταπληκτική τους γεύση, διαθέτουν και αντιδιαρροιακές ιδιότητες, ενώ είναι πολύ ευκολοχώνευτες για όσους έχουν γαστρεντερικά ενοχλήματα.  

Βέβαια, όπως με όλα, έτσι και με τα καρότα δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, διότι μπορεί η υπερβολική κατανάλωσή τους να κάνει καροτινικό ψευδίκτερο (υποκίτρινη χρώση του δέρματος) ή σε διαβητικούς μπορεί να προκληθεί ανωμαλία στην ισορροπία σακχάρου- ινσουλίνης.
  ΠΗΓΗ: capital.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin