Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Σταφύλι και στέμφυλα για την καρδιά

Σταφύλι  καρδιά
Από φάρμακα για τη στεφανιαία νόσο μέχρι και κρέμες περιποίησης προσώπου, κατάφεραν να παρασκευάσουν Έλληνες επιστήμονες αξιοποιώντας μικρό μέρος από τους χιλιάδες τόνους στερεών αποβλήτων που προέρχονται από την επεξεργασία σταφυλιών στη χώρα μας. 

Μάλιστα, το πρόγραμμα που εφήρμοσαν οι Έλληνες ειδικοί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για να απομονώσουν και να αξιοποιήσουν τις χρήσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες που βρίσκονται στα απόβλητα της οινοποίησης, βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία από τις πέντε καλύτερες εργασίες για το περιβάλλον που ολοκληρώθηκαν το 2007. 

Οι ουσίες που περιέχονται στα απόβλητα της οινοποίησης, όπως τα κοτσάνια, τα κουκούτσια και οι φλούδες των σταφυλιών, είναι οι πολυφαινόλες. 

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σάρκο Χαρουτουνιάν, καθηγητής Χημείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Διόνυσος», οι πολυφαινόλες «είναι ένα σύνολο δραστικών ουσιών, είναι δηλαδή φυσικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με διαπιστωμένη αντιοξειδωτική δράση και ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, ιδίως στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων». 

Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες από αυτές τις ουσίες που βρίσκονται στις φλούδες των σταφυλιών (στα στέμφυλα δηλαδή) μετατρέπονται σε γεωργικά απόβλητα καθώς απορρίπτονται σε χωράφια και αγρούς. 

Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι τα περίπου 400 οινοποιεία της χώρας μας επεξεργάζονται γύρω στους 520.000 τόνους σταφυλιών για να παρασκευάσουν κρασί και τα στερεά απόβλητα από αυτή τη διαδικασία ανέρχονται σε περίπου 90.000 τόνους, που διοχετεύονται στην ύπαιθρο. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διόνυσος», επιστήμονες από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συγκέντρωσαν μια μεγάλη ποσότητα στεμφύλων, τα επεξεργάστηκαν στο εργαστήριο και δημιούργησαν ένα εμπλουτισμένο εκχύλισμα το οποίο μετέτρεψαν σε σκόνη. 

Αυτή η σκόνη περιείχε όλες τις δραστικές ουσίες του σταφυλιού (χωρίς τα σάκχαρα) και όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή κ. Προκόπης Μαγιάτης, «αν κάποιος καταναλώσει μόνο μισό γραμμάριο από αυτή τη σκόνη, είναι σαν να έχει φάει ένα-δύο κιλά σταφύλια». 

Στη συνέχεια οι ειδικοί του πανεπιστημίου συνεργάστηκαν με καρδιολόγους στο Αττικό Νοσοκομείο και χορήγησαν μικρές ποσότητες σκόνης σε 30 ασθενείς που έπασχαν από στεφανιαία νόσο. Τη σκόνη, διαλυμένη σε 20 ml νερού, την ήπιαν μόνο μία φορά. 

Αυτό που παρατήρησαν προς μεγάλη τους έκπληξη ήταν ότι η σκόνη, που περιείχε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα φλούδια του σταφυλιού (πολυφαινόλες), βελτίωσε μέσα σε μία ώρα τη λειτουργία του ενδοθηλίου, δηλαδή καλυτέρευσε τη ροή του αίματος στα αγγεία. 


«Με άλλα λόγια, ανακούφισε τις καρδιές που είχαν πρόβλημα». Έχοντας αυτά τα πρώτα δεδομένα στα χέρια τους, οι Έλληνες επιστήμονες θα προχωρήσουν σε μία σειρά από μακροχρόνια πειράματα ώστε στο μέλλον να καταφέρουν να παρασκευάσουν ένα χάπι το οποίο θα δρα αποτελεσματικά κατά των παθήσεων της καρδιάς. 
 πηγή: tanea.gr
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin