Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Το 6% του πληθυσμού στην Ελλάδα νοσεί από διατροφικές διαταραχές

διατροφικές διαταραχές
Ραγδαία αύξηση στο φαινόμενο των διατροφικών διαταραχών παρατηρούν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας, το 6% του πληθυσμού νοσεί από διατροφικές διαταραχές. Το 1% από νευρική ανορεξία και το 5% από νευρογενή βουλιμία.

Σύμφωνα με την ψυχίατρο Παιδιών και Εφήβων και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια κ. Φρίντα Κωνσταντοπούλου, η ηλικία έναρξης μιας διατροφικής διαταραχής ξεκινά από τα 9 έτη. Το 65% των κοριτσιών και το 35% των αγοριών βάλλονται από το σοβαρό αυτό πρόβλημα.


Επιπροσθέτως, τα ποσοστά θνησιμότητας από τις διαταραχές αυτές είναι μεγαλύτερα από τις υπόλοιπες ψυχικές διαταραχές, καθώς φτάνουν το 20%.

Στα είδη των διατροφικών διαταραχών συμπεριλαμβάνονται η νευρογενής ανορεξία, η νευρογενής βουλιμία (με επεισόδια εμέτων, χρήση διουρητικών, καθαρτικών κ.λπ.) και τα επεισόδια υπερφαγίας – αδηφαγίας.

Στις αιτίες σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου καταγράφονται οι ορμονικές ανισορροπίες στην υπόφυση, τον υποθάλαμο και επινεφρίδια, καθώς ορμόνες όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η κορτιζόλη και η μελατονίνη δυσλειτουργούν. Επίσης σημαντική είναι η γενετική προδιάθεση, ενώ σοβαρό ρόλο παίζει το ψυχιατρικό υπόβαθρο. Διαταραχές όπως οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, οι Διαταραχές του Συναισθήματος, οι Αγχώδεις Διαταραχές, οι Μαθησιακές Διαταραχές, με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση που μπορούν να προκαλέσουν μπορούν να αποτελέσουν το παθολογικό υπόβαθρο συν-νοσηρότητας των Διατροφικών Διαταραχών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδικό, στα αίτια συμπεριλαμβάνονται και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως είναι το Βullying από τους συνομηλίκους όταν το παιδί είναι υπέρβαρο, τα άμεσα ή έμμεσα επικριτικά σχόλια από το οικογενειακό περιβάλλον και άλλων ατόμων για την εικόνα του όπως για παράδειγμα «πρόσεξε μην τρως πολύ θα παχύνεις», «μα δεν βλέπει πώς έχει γίνει;».

Η ηλικία εμφάνισης του προβλήματος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα καθώς, όπως αναφέρει η ειδικός, όταν ένας γονιός έχει εμμονή με το φαγητό, μπορεί να γίνει αρνητικό παράδειγμα για το παιδί του από πολύ νωρίς.

Τέλος, αθλήματα που απαιτούν μείωση του βάρους του παιδιού μπορεί να συντελέσουν αρνητικά, ενώ αρνητικά είναι και τα κοινωνικά πρότυπα ευτυχίας τα οποία είναι συνδεδεμένα με την εικόνα των ατόμων.
 πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin