Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Από τη νηστεία στην...κραιπάλη: Διατροφικές συμβουλές για τις ημέρες του Πάσχα

Η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί μία περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η παράδοση επιτάσσει δύο τελείως αντίθετες και σχετικά ακραίες διατροφικές συμπεριφορές. Ξεκινά τη Μεγάλη Δευτέρα με τη νηστεία και την πλήρη αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης πλην των θαλασσινών, την οποία αρκετοί πιστοί εφαρμόζουν ήδη για 40 ημέρες, και ακολουθείται από τη διατροφική αφθονία στο τραπέζι της Ανάστασης, με αποκορύφωμα τον οβελία την Κυριακή του Πάσχα.


Τι περιλαμβάνει η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας;

Κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά και τα παράγωγά τους. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της νηστείας έχουμε αυξημένη κατανάλωση τροφίμων όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά, τα θαλασσινά και φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ποια τα οφέλη της νηστείας;

Τα οφέλη της νηστείας είναι πολλά, καθώς ελαχιστοποιείται η κατανάλωση ζωικού λίπους (κακό λίπος), ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μονοακόρεστο λίπος (καλό λίπος), από πηγές όπως το ελαιόλαδο, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα) κ.λπ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθάει τον οργανισμό να αποτοξινωθεί από τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ζωικού λίπους που πιθανότατα έχει προηγηθεί και να μειώσει δείκτες όπως η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια κι εάν η νηστεία γίνει σωστά, ακόμη και το σωματικό βάρος, σε περίπτωση που αυτό είναι επιθυμητό. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών καθώς και άλλων απαραίτητων συστατικών όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που συνεισφέρουν στην καλή υγεία, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της λειτουργίας όλων των συστημάτων του οργανισμού.

Τι θα πρέπει να προσέχουν όσοι νηστεύουν;

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας θα πρέπει να τηρούνται οι τρεις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής «ισορροπία, ποικιλία και μέτρο», τις οποίες εξάλλου θα πρέπει να τηρούμε πάντα, ανεξαρτήτως του είδους διατροφής μας. Η ποικιλία αφορά στην κατανάλωση τροφίμων απ' όλες τις διατροφικές ομάδες όπως είναι, στην περίπτωση που νηστεύουμε, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η ισορροπία αφορά στον σωστό συνδυασμό των τροφίμων αυτών στα διάφορα γεύματα και το μέτρο αναφέρεται στον περιορισμό που θα πρέπει να θέτουμε στην ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα μεγάλη ποσότητα τροφής με τη δικαιολογία ότι είναι νηστίσιμη.
 πηγή: zougla.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin