Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Μακροχρόνια μελέτη υγείας - Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος


Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά καφέ είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με εκείνες που πίνουν σπάνια, αναφέρεται σε έρευνα.

«Τα ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία των ερευνών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει προστατευτικά στην ανάπτυξη  διαβήτη τύπου 2» εξηγεί η Δρ Esther Lopez-Garcia και οι συνάδελφοί της, από το πανεπιστήμιο Autonoma της Μαδρίτης στην Ισπανία.

Για να το εξετάσει αυτό, η ομάδα ανέλυσε τα στοιχεία 83.076 γυναικών που συμμετείχαν σε μια μακροχρόνια μελέτη υγείας. Καμία από αυτές δεν είχε ιστορικό εμφράγματος, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη ή καρκίνου όταν η μελέτη ξεκίνησε.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των ερευνών (από το 1980 έως το 2004), οι γυναίκες υπέστησαν συνολικά 2280 εμφράγματα.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι, συγκριτικά με τις  γυναίκες  που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ μηνιαίως, εκείνες που κατανάλωναν πέντε έως επτά φλιτζάνια την εβδομάδα ήταν 12% λιγότερο πιθανό να πάθουν έμφραγμα. Εκείνες που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια ημερησίως είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες  να νοσήσουν, και εκείνες που κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια ημερησίως  ήταν 20% λιγότερο πιθανό να υποστούν ένα επεισόδιο εμφράγματος.

Τα αποτελέσματα, που ήταν ευκρινέστερα σε εκείνες που δεν κάπνιζαν απ’ ότι σε εκείνες που κάπνιζαν, παρέμειναν σημαντικά μετά και από τον συνυπολογισμό της ηλικίας, της διατροφής, του σωματικού βάρους, της υψηλής πίεσης του αίματος, της χοληστερόλης, της σωματικής δραστηριότητας, της κατανάλωσης οινοπνεύματος, της εμμηνόπαυσης και της χρήσης ορμονικών φαρμάκων.

Η κατανάλωση άλλων ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι και τα μη αλκοολούχα ποτά, δεν σχετίστηκε με το έμφραγμα, σημειώνει η ομάδα.

Η Δρ Lopez-Garcia και οι συνάδελφοί της συμπληρώνουν στο περιοδικό Circulation: «Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση καφέ δεν ακολουθήθηκε  από αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες. Αντίθετα, τα στοιχεία μας, συνηγορούν στη υπόθεση ότι τα συστατικά του καφέ, εκτός από την καφεΐνη, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ενός εμφράγματος».

Εντούτοις, προσθέτουν: «Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να ερευνηθούν  περαιτέρω για να μην υπάρξουν πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».
 πηγή: capital.gr
.

Coffee Art

Coffee Art - Delivery Μεταμορφώσεως 3, Καλαμαριά Θεσ/νίκης.                                        Καφέδες, Ροφήματα και Σνακ. 
Ωράριο: 06:00-22:00. Τηλ: 2310.448884 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin