Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

6+1 ευεργετικές ιδιότητες του καφέ

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως. Το ρόφημα του καφέ από μόνο του, καθώς και τα συστατικά του, η καφεΐνη (γνωστή για τις ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες) και τα φαινολικά συστατικά του, αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο ερευνητικό πεδίο για τον ρόλο της κατανάλωσης καφέ στη γενικότερη υγεία.

1.ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
 Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, 2-3 φλιτζάνια ανά μέρα, δεν προκαλεί αρνητικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος και λίπος και μπορεί να προσφέρει κάποιο μικρό όφελος στην απώλεια ή και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

2. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 (ΣΔ2)
 Η μέτρια κατανάλωση καφέ, από 3 έως 4 φλιτζάνια δεν προκαλεί δυσμενείς επιδράσεις στο γλυκαιμικό έλεγχο και πιθανώς να είναι ιδιαίτερα ευεργετική στη μείωση του κινδύνου (ΣΔ2) μακροπρόθεσμα.

3. ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ
 η μέτρια κατανάλωση καφέ (2-3 φλιτζάνια ανά μέρα) δεν έχει αρνητική επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και πιθανώς να προσφέρει ένα μέτριο όφελος, λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής ικανότητας του καφέ και των συστατικών του και της μείωσης της οξείδωσης της «κακής» χοληστερόλης LDL.

4. ΚΑΡΚΙΝΟΣ
 Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση καφέ φαίνεται να έχει είτε προστατευτική δράση σε κάποιες μορφές καρκίνου ή να μη σχετίζεται, ενώ η κατανάλωσή του δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη συγκεκριμένη νόσο.

5. ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Το σύνολο επιστημονικών δεδομένων και οι συστάσεις αρμόδιων φορέων επιτρέπουν τη μέτρια κατανάλωση καφέ ή άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό υπό την προϋπόθεση η συνολική πρόσληψη καφεΐνης να μην υπερβαίνει τα 200 mg ανά μέρα (η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με 2 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή σε 3-4 φλιτζάνια ελληνικού καφέ.

6. ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
2-3 φλιτζάνια καφέ ανά μέρα δεν προκαλούν δυσμενείς επιδράσεις στη γαστρεντερική λειτουργία. Αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι πιθανόν το στρες να ευθύνεται για αναφερόμενες γαστρεντερικές ενοχλήσεις και όχι το είδος, η θερμοκρασία ή η επεξεργασία των ποικιλιών του καφέ.
-


ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (1-3 φλιτζάνια την ημέρα) έχει ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο π.χ. βελτίωση ψυχικής και νοητικής κατάστασης και λειτουργίας, αύξηση της εγρήγορσης, της μνήμης, της πνευματικής απόδοσης, της προσοχής , της ενεργητικότητας, της θετικής διάθεσης, της κόπωσης και του άγχους. Επίσης, είναι ξεκάθαρο πως η κατανάλωση καφέ μειώνει την εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον. Ενώ οι ελάχιστες διαθέσιμες μελέτες για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και νόσο Alzheimer δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων

 ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy
.

Τρεις καφέδες την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα άνοιας κατά 20%

Ελληνικός καφές για καλύτερη πέψη

Καφές και τσάι «διώχνουν» τον διαβήτη

 .
Coffee Art

Coffee Art  Delivery: Μεταμορφώσεως 3, Καλαμαριά Θεσ/νίκης.                                        Καφέδες, Ροφήματα και Σνακ. 
            Ωράριο: 06:30-22:30. Τηλ: 2310.448884 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin