Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Η “απόβαση” του ρώσικου μύρτιλου στη Δράμα. Οι ευεργετικές ιδιότητες του καρπού

Ο Νίκος Παπουτσής έφερε τις πρώτες πέντε ρίζες ρώσικου μύρτιλου στην Ελλάδα, από τη Σιβηρία το 2002, ύστερα από τη γνωριμία του με έναν Ρώσο καθηγητή.

Τη μοναδική, πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια ρώσικου μύρτιλου (blueberry) στην Ελλάδα, συνολικής έκτασης 44 στρεμμάτων, διατηρεί ο Νίκος Παπουτσής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Δράμας. Ο κ. Παπουτσής θα είναι — από τις 15 Απριλίου 2016 — ο παραγωγός και διανομέας —εντός και εκτός επικράτειας- του μοναδικού, στη Ελλάδα, συμπληρώματος διατροφής από βιολογικά μύρτιλα, σε μορφή κάψουλας.


«Στα γενέθλιά μου, στις 12 Ιανουαρίου, πήραμε την έγκριση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων για να κυκλοφορήσουμε την κάψουλα στην αγορά» λέει συγκινημένος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπουτσής.

Στα μέσα του επόμενου μήνα, 1.000 βαζάκια με 120 κάψουλες από 100% βιολογικά μύρτιλα θα βρίσκονται σε 550 σημεία σε όλη την Ελλάδα και στο Σαν Πάολο της Βραζιλίας. Ενδιαφέρον έχει, ήδη, εκδηλωθεί από επιχειρηματίες των Βρυξελλών, της Αγγλίας και της Ρωσίας.

Ο ίδιος τονίζει ότι, η συγκεκριμένη κάψουλα διαφέρει από τα άλλα εισαγόμενα αντίστοιχα προϊόντα, καθώς δεν περιέχει χημικές ουσίες. Για την επεξεργασία του σκευάσματος απαιτείται ένα συγκεκριμένο μηχάνημα, το «Freezdryer» (λυοφιλιωτής), το οποίο κοστίζει 200.000 ευρώ και θα είναι στη διάθεση της εταιρείας στους επόμενους έξι μήνες. Ως τότε και προκειμένου να μπορεί να παράγει και να διαθέτει στην αγορά τις κάψουλες, εργάζεται με άλλο μηχάνημα δυναμικότητας 20 κιλών ημερησίως.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το κάθε βαζάκι θα διατίθεται σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε φαρμακεία. Δεν αποκαλύπτει την ακριβή τιμή, αλλά, διαβεβαιώνει ότι θα είναι χαμηλότερη έναντι εκείνων που θα εξάγονται, παρόλο που «στη ελληνική συσκευασία το προϊόν θα είναι περισσότερο».

Αλλά, πώς ξεκίνησε η υπόθεση… μύρτιλο; Όταν μεγάλωσε ο γιoς του, έδωσε εξετάσεις για μηχανολόγος — ηλεκτρολόγος. Η τύχη τα ΄φερε έτσι που ο νεαρός κατέληξε για σπουδές στην Ουκρανία, όπου τελείωσε το πανεπιστήμιο, έκανε το μάστερ του και γνωρίστηκε με έναν Ρώσο καθηγητή. «Οι οικογένειές μας έκαναν παρέα, ανταλλάσσαμε επισκέψεις και σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ο καθηγητής μάς πρότεινε να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια» λέει ο κ. Παπουτσής και συνεχίζει: «Βέβαια, αυτό ήταν κάτι που δεν είχα σκεφτεί ποτέ».

Στην πορεία ανακάλυψε ότι το μύρτιλο είναι ένα από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά φρούτα. Μάλιστα το ρώσικο, χαρακτηρίζεται από τον αμερικανικό Οργανισμό «The World's Healthiest Foods» («Οι πιο Υγιεινές Τροφές του Κόσμου») ως «σούπερ φρούτο» και «αστέρι της διατροφής». Στη δε Ρωσία το αποκαλούν «το χαβιάρι των φρούτων» και «πηγή αιώνιας νεότητας». Οι Ρώσοι το λατρεύουν, οι Ιάπωνες πίνουν καθημερινά ένα φλιτζάνι για τα μάτια (βοηθά στην προσαρμογή στο σκοτάδι γι αυτό και το χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί πιλότοι στη διάρκεια του β΄ παγκόσμιου πόλεμου), ενώ οι Άγγλοι το θεωρούν «εθνικό προϊόν». Το ρώσικο μύρτιλο ζει και θεριεύει σε χαμηλές θερμοκρασίες (μεγαλώνει με το χιόνι), εξαιρετικό έδαφος και καλή ποιότητα νερού.


  • Οι ευεργετικές ιδιότητες του καρπού

Το μύρτιλο είναι πλέον περιζήτητο από τους καταναλωτές και ιδίως από εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και καρδιακές παθήσεις). Επιπλέον, η άμεση ενέργεια που προσφέρει το ρωσικό μύρτιλο σε κάθε του μορφή (νωπό ή μεταποιημένο) το έχει καταστήσει δημοφιλές μεταξύ των αθλητών και γενικά σε όσους έχουν ανάγκη τόνωσης του οργανισμού τους με απόλυτα φυσικό τρόπο (μαθητές, άτομα σε ανάρρωση κ.α.), καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τονώνει εξαιρετικά τον οργανισμό και ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Tufts το κατατάσσει στον αριθμό 1, μεταξύ 60 φρούτων που εξετάσθηκαν συστηματικά, σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, σχεδόν 40% περισσότερο από το κόκκινο κρασί. Επίσης, δεκάδες έρευνες (κυρίως αμερικανικών πανεπιστημίων και οργανισμών) έχουν πιστοποιήσει τις ευεργετικές ιδιότητες του μύρτιλου στην όραση, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, στην πρόληψη των αλλεργιών, στην καταπολέμηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριοσκλήρυνσης, στον έλεγχο της υπέρτασης κ.α., λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχουν ο καρπός και τα φύλλα του. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε γλυκοζοειδή —και ειδικότερα σε νεομυρτιλίνη- έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη (επικουρικά στην ιατρική θεραπεία).

Ακόμη, το φολικό οξύ και το οξύ elagum των καρπών ειδικά τού ρωσικού μύρτιλου (σσ. υπάρχουν περισσότερα από 30 συνολικά είδη μύρτιλου, αλλά δεν διαθέτουν όλα τις ίδιες ιδιότητες) έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι επιβραδύνουν και προστατεύουν το στομάχι, τον οισοφάγο, τους πνεύμονες, τη μήτρα και τις ωοθήκες από την ανάπτυξη όγκων.

Πλουσιότατο σε βιταμίνες (C, E), μαγγάνιο κι άλλα στοιχεία, το ρωσικό μύρτιλο επιβαρύνει τον οργανισμό με ελάχιστες θερμίδες, γι αυτό και θεωρείται ιδανικό συστατικό μιας υγιεινής δίαιτας σε καθημερινή βάση, σε όποια μορφή κι αν λαμβάνεται.
[Έλενα Αλεξιάδου]
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, greece-russia2016.gr

30/3/16
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin