Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Αυξημένος κίνδυνος για την καρδιά με ένα ρόφημα με ζάχαρη την ημέρα

Η καθημερινή κατανάλωση έστω και ενός γλυκού ροφήματος μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα, διαβήτη και εγκεφαλικό, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Στην μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για το θέμα, διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος για έμφραγμα ή θανατηφόρο καρδιαγγειακή νόσο αυξάνεται κατά 35% σε όσους πίνουν συστηματικά αναψυκτικά, ισοτονικά ροφήματα, φρουτοχυμούς, φρουτοποτά και άλλα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε επιτραπέζια ζάχαρη (σουκρόζη) ή σε σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS).

To σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (ή σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, όπως επίσης αποκαλείται) είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό, που αποτελείται κατά 55% από φρουκτόζη και κατά 45% από γλυκόζη (δηλαδή ζάχαρη).

Παρότι περιείχε κάπως λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με την σκέτη ζάχαρη (281 έναντι 387 ανά 100 γρ., αντιστοίχως), έχει πιο γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή γλυκισμάτων.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC), βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση δεκάδων προγενέστερων μελετών και διερεύνησε τις επιδράσεις που έχουν τα διάφορα είδη σακχάρων στον οργανισμό.

Εκτός από τον κίνδυνο για την καρδιά, η συστηματική κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη ή σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης συσχετίσθηκε επίσης με αύξηση κατά 26% του κινδύνου εμφάνισης τύπου 2 διαβήτη και κατά 16% του κινδύνου για εγκεφαλικό.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για υιοθέτηση στρατηγικών προστασίας της δημοσίας υγείας, ούτως ώστε να μειωθεί η κατανάλωση αυτού του είδους των ροφημάτων και να μειωθούν οι καρδιομεταβολικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την ζάχαρη, τους συνδυασμούς της και τα προϊόντα που τους περιέχουν με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Η έκταση των προβλημάτων που προκαλεί είναι τέτοια, ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άλλαξε πέρυσι τις συστάσεις του και πλέον συνιστά να μην υπερβαίνει η ζάχαρη που τρώμε το 5% των ημερήσιων θερμίδων μας (αντιστοιχούν σε λιγότερο από 6 κοφτά κουταλάκια του καφέ ζάχαρη την ημέρα).

Δεδομένου ότι πάρα πολλά τρόφιμα (από φρυγανιές και ψωμιά έως προϊόντα τομάτας) περιέχουν μικρές ποσότητες ζάχαρης, ένας τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι να μην προσθέτει κανείς ζάχαρη στα ροφήματα που πίνει και να επιλέγει ροφήματα με μη-ζαχαρούχα τεχνητά γλυκαντικά και 100% φυσικούς χυμούς φρούτων, λένε οι ειδικοί. 

 ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin