Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Τροφές που προάγουν τη στοματική υγεία. Σταφίδα. Ξηροί καρποί

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πολλά ζαχαρούχα τρόφιμα, κάνουν κακό στα δόντια και τα ούλα μας. Η συνεχής διατροφή με ζάχαρη, επιτρέπει στον βακτηριακό πληθυσμό να πολλαπλασιάζεται και να παράγει οξύ, το οποίο διαλύει την αδαμαντίνη.
Υπάρχουν άραγε τροφές που κάνουν καλό στη στοματική υγεία; Παρακάτω αναφέρουμε αρκετές, κάποιες από τις οποίες μπορεί να σας εκπλήξουν…

Τσάι
Το τσάι και συγκεκριμένα το μαύρο τσάι, έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει σα βακτήρια που προκαλούν πλάκα. Περιορίζει την ικανότητα του ενζύμου που μετατρέπει τα σάκχαρα και επιτρέπει τη δημιουργία πλάκας στα δόντια και εμποδίζει άλλα βακτήρια να συγκεντρωθούν όλα μαζί, γεγονός που μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια. Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει προστιθέμενα οφέλη για τη στοματική υγεία, μέσω της πρόληψης των πιο διαδεδομένων νόσων, κυρίως της τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου.
Σταφίδα

Το 2005, έρευνα του πανεπιστημίου του Illinois, αποκάλυψε ότι και οι σταφίδες, παρά του ότι είναι γλυκές και κολλώδεις –και αυτά τα τρόφιμα υποτίθεται ότι προκαλούν τερηδόνα- βοηθούν στη στοματική υγεία. Εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι τα φυτοχημικά σε αυτή τη δημοφιλή τροφή, καταστέλλουν την ανάπτυξη διαφόρων ειδών βακτηρίων του στόματος που σχετίζονται με την τερηδόνα και την περιοδοντική νόσο. Το ολεανολικό οξύ στις σταφίδες, αναστέλλει την ανάπτυξη δύο ειδών βακτηρίων του στόματος και μπλοκάρει επίσης την προσκόλληση στα δόντια των βακτηρίων που προκαλούν πλάκα.
Φλοιός μανόλιας
Ο φλοιός μανόλιας, όταν προστίθεται σε καραμέλες και τσίχλες, μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή. Οι περισσότερες καραμέλες και τσίχλες έχουν απλά το άρωμα, αλλά εκείνες που περιέχουν εκχύλισμα φλοιού μανόλιας, σκοτώνουν πάνω από το 6% των μικροβίων που προκαλούν κακή αναπνοή σε 30 λεπτά. Όσες δεν περιέχουν εκχύλισμα, σκοτώνουν μόνο το 3,6% των βακτηρίων. 
Κανέλα

Ένα αιθέριο έλαιο από κανέλα μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια. Η μέντα, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και το γαρίφαλο, είναι όλα δημοφιλή μπαχαρικά που καταπολεμούν τη δυσάρεστη αναπνοή, αλλά η κανέλα σκοτώνει τα βακτήρια του στόματος που παράγουν υδρόθειο (μυρωδιά χαλασμένων αυγών). Παραδόξως το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με το μάσημα τσίχλας με γεύση κανέλας! 
Γιαούρτι
Το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, φαίνεται επίσης να μειώνει τα βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή. Εθελοντές σε έρευνα, έτρωγαν μία μερίδα γιαούρτι χωρίς ζάχαρη κάθε μέρα για έξι εβδομάδες. Τα επίπεδα των ενώσεων υδροθείου, μειώθηκαν κατά 80% στα άτομα αυτά. Επίσης, το επίπεδο της πλάκας που βρέθηκε σε αυτά, ήταν χαμηλότερο από αυτό σε εκείνα τα άτομα που δεν έτρωγαν γιαούρτι. 
Τυρί, κοτόπουλο, ξηροί καρποί

Το τυρί, το κοτόπουλο και οι ξηροί καρποί, παρέχουν στον οργανισμό ασβέστιο και φώσφορο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την παροχή ανόργανων στοιχείων στο σμάλτο των δοντιών, που έχουν αφαιρεθεί από τα οξέα. Όλοι γνωρίζουμε ότι το γάλα είναι καλό για τα δόντια και αυτό επειδή το γάλα παρέχει ασβέστιο, το οποίο εκτελεί την ίδια διαδικασία επαναμετάλλωσης. Προσοχή σε τυριά όπως το καμαμπέρ, το ροκφόρ, ακόμη και τη φέτα, καθώς επιβαρύνουν την αναπνοή.
Μαϊντανός
Ο μαϊντανός μπορεί να εξαφανίσει τη δυσάρεστη αναπνοή καθώς περιέχει χλωροφύλλη. Μπορείτε να τον προσθέσετε σε σαλάτες ή σε έναν φυσικό χυμό, ως μέρος ενός φαγητού ή ακόμη και να τον μασήσετε ωμό.
ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

.
 

Κορινθιακή σταφίδα: Γλυκιά, ελληνική και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες

Κορινθιακή Σταφίδα: αντιοξειδωτικά όμοια με αυτά των φρέσκων φρούτων ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin