Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Περισσότερη βιταμίνη D κατά της άνοιας

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. Η θεραπεία της άνοιας θα βελτίωνε τη ζωή πολλών, αλλά θα τους γλύτωνε και από υπέρογκα έξοδα. 

Η πρόσληψη της βιταμίνης D από τον οργανισμό συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων γεροντικής άνοιας, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Αλτσχάιμερ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «Νeurology», και στην οποία συμμετείχαν 1.600 άνθρωποι στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα ερευνητικά πορίσματα οι άνθρωποι με σημαντική έλλειψη σε βιταμίνη D έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Ο Ίαν Λανγκ, λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ και ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, αναφέρει ότι και παλαιότερες έρευνες είχαν κάνει λόγο για πιθανή σχέση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και την εξασθένηση της μνήμη. Η νέα έρευνα προχωρά ένα βήμα παρακάτω και «στοιχειοθετεί» για πρώτη φορά την υπόθεση πώς τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την εμφάνιση άνοιας σε μεγάλες ηλικίες.
«Ο παράγοντας
Oι αμερικανοί ερευνητές υπέβαλαν σε αιματολογικές εξετάσεις ανθρώπους άνω των 65, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του πρώτου ιατρικού τεστ δεν εμφάνιζαν κανένα σύμπτωμα άνοιας. Η πορεία της υγείας τους αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για έξι συναπτά χρόνια. Οι ερευνητές εστίασαν στη μελέτη της συγκέντρωσης της βιταμίνης D στο αίμα. Kάποιοι από τους συμμετέχοντες παρουσίαζαν εξαρχής έλλειψη, ενώ άλλοι όχι. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ακόμη και με μία μικρή έλλειψη βιταμίνης D οι άνθρωποι αυτοί είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια οιασδήποτε μορφής σε σχέση με όσους εμφάνιζαν κανονικές τιμές, ενώ για όσους είχαν σοβαρή έλλειψη το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 120%.
Η άνοια εμφανίζεται σταδιακά και τα συμπτώματά της ποικίλουν, από απώλεια μνήμης μέχρι προβλήματα στην εκφορά του λόγου. Σύμφωνα με τον Λανγκ, με τον όρο άνοια νοούμε πολλές διαφορετικές ασθένειες με παρόμοια φύση. Για τον ίδιο, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αντιπροσωπευτικά για τους ανθρώπους των αστικών και βιομηχανικών κέντρων. Σε αυτό συμφωνεί και ο Σάιμον Ρίντλεϊ από το Κέντρο Ερευνών για το Αλτσχάιμερ στη Μ. Βρετανία – ο οποίος πάντως δεν συμμετείχε στην έρευνα- υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για περίπλοκη, χρόνια ασθένεια, η οποία δεν έχει ακόμη «χαρτογραφηθεί» πλήρως και οι θεραπείες που προβλέπονται σήμερα γι´ αυτή είναι εξαιρετικά ακριβές, χωρίς να επιφέρουν αντίστοιχα αποτελέσματα.
Οι αιτίες δεν είναι ακόμη σαφώς προσδιορισμένες
Μέχρι σήμερα πάντως οι λόγοι που οδηγούν στην άνοια δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια από τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τον Ίαν Λανγκ, γνωστοί λόγοι που ευνοούν την εκδήλωση της νόσου είναι η παχυσαρκία ή η παντελής έλλειψη φυσικής και πνευματικής δραστηριότητας. Εάν κάποιος από νεαρή ηλικία έχει μια ιδιαίτερα δραστήρια εγκεφαλική λειτουργία, τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου είναι πιο ανθεκτικά. Αντίστοιχα και η πνευματική, κοινωνική και σωματική δραστηριότητα σε μεγάλη ηλικία βοηθά στην πρόληψη. Σε αυτά τα στοιχεία μπορεί να προστεθεί και η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D μέσω της καθημερινής διατροφής, σύμφωνα με τον Λανγκ. Η βιταμίνη D περιέχεται σε πολλές τροφές με «καλά λίπη», όπως τα ψάρια, ενώ η απορρόφησή της από τον οργανισμό απαιτεί φως, δηλαδή ήλιο. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η αμερικανική μελέτη βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να ελέγξουν πως μπορούν να μειώσουν τους ρυθμούς της εξέλιξης της νόσου, ενισχύοντας την πρόσληψη βιταμίνης D.
Sonya Angelica Diehn / Δήμητρα Κυρανούδη
πηγή: dw.de
.

Η πολλή ζάχαρη μπορεί να ευθύνεται (και) για την άνοια

Τα ιχθυέλαια προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την άνοια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin