Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Σπιρουλίνα: συμπλήρωμα διατροφής. Ζυμαρικά με σπιρουλίνα www.eco4you.gr

Ας δούμε τι είναι η σπιρουλίνα. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φυτό, ένα βρώσιμο φύκι του γλυκού νερού, με βαθυπράσινο χρώμα και σχηματίζει μια ελικοειδή σπείρα και έχει εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούταν από τους Ατζέκους πριν από αρκετούς αιώνες αφού είχαν διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια από τις πληρέστερες τροφές. Έχει πάνω από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, γι’ αυτό και την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα. H NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα ως την τροφή του μέλλοντος.

Η σπιρουλίνα είναι η σπουδαιότερη πηγή πρωτεΐνης, είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Ε και Β12, αμινοξέων, ενζύμων, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, υδατανθράκων και ωφέλιμων λιπαρών, εμπεριέχει σίδηρο και αντιοξειδωτικά σε πολύ σημαντικό ποσοστό.



Αν και είναι μια απόλυτα φυσική τροφή, διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Δεν πρόκειται για ένα χάπι αδυνατίσματος αν και μέσα στις αναφερόμενες ιδιότητές της είναι και η μείωση της όρεξης με συνέπεια την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Επιπλέον αναζωογονεί τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει την χοληστερόλη, βελτιώνεται η λειτουργία του νευρικού συστήματος, μειώνει το αίσθημα της κόπωσης και προσφέρει αύξηση της ενεργητικότητας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει την επίδραση της ακτινοβολίας και δρα κατά της πρόωρης γήρανσης. Παράλληλα ισορροπεί την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, βελτιώνει την πέψη και ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Αναζητώντας την σε φαρμακεία και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων διαπίστωσα ότι κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές: ταμπλέτες, κάψουλες, υγρό σιρόπι και σε σκόνη. Επέλεξα να την αγοράσω σε μορφή σκόνης, μέσα σε σκούρο μπουκάλι για να μην αλλοιώνονται τα συστατικά της, η οποία διαλύεται σε λίγο νερό ή σε οποιοδήποτε χυμό εκτός από χυμό πορτοκαλιού. Το έντονα άρωμά της σχεδόν εξαφανιζόταν όταν διαλυόταν σε νερό ή χυμό, αλλά χρωμάτιζε με έντονο πράσινο χρώμα το υγρό στο οποίο διαλυόταν, γεγονός που την έκανε λίγο αντιαισθητική στην εμφάνιση.

Παρόλα αυτά ένιωσα τα πρώτα ευεργετικά σημάδια από την πρώτη κιόλας χρήση. Τις πρώτες μέρες εξαφανίστηκε το αίσθημα κόπωσης και οπλιστήκαμε οικογενειακώς με αστείρευτη ενέργεια. Νιώθαμε όλοι μας μεγάλη ευεξία, πνευματική διαύγεια και η διάθεση για ύπνο είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Περίεργα συμπτώματα και παρενέργειες δεν εμφανίστηκαν. Σε συγγενείς μας που την προτείναμε και την πήραν σε ταμπλέτες διαπιστώθηκαν κάποιες γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις οι οποίες όμως υποχώρησαν μετά από χρήση μερικών ημερών.

Αν προτιμήσουμε την μορφή σκόνης, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και ως μάσκα ομορφιάς για το πρόσωπο, ανακατεύοντας μισό κουταλάκι του γλυκού σε μισό κεσεδάκι γιαούρτι. Μετά την πρώτη χρήση της μάσκας, το πρόσωπό δείχνει ιδιαίτερα σφριγηλό και λαμπερό.

Επίσης στην μορφή σκόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε σάλτσες θαλασσινών, σε ντιπ, σε χυμούς και ποτά ή να διαλυθεί και σε γιαούρτι για κατανάλωση. Τελευταία βρίσκουμε την σπιρουλίνα σε έτοιμες συσκευασίες ζυμαρικών και γιαουρτιών.

Η σπιρουλίνα είναι καλό να λαμβάνεται κυρίως κατά τις πρωινές ώρες για να προσφέρει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται. Σε περιπτώσεις που καταναλωθεί τις βραδινές ώρες μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και υπερδιέγερση.

Η κατανάλωσή της πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που είναι αλλεργικά στα θαλασσινά, σε άτομα με διαταραχές του θυρεοειδή, σε όσους έχουν υψηλή πίεση και καρδιοαγγειακά προβλήματα και καλό θα ήταν να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν αποφασίσουν να την χρησιμοποιήσουν.

Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη σπιρουλίνας: την ελληνική που παράγεται στην Νιγρίτα Σερρών και της σπιρουλίνα Χαβάης.

Καλλιεργείται σε πολύ καθαρό νερό μέσα σε δεξαμενές χωρίς την χρήση λιπασμάτων, συντηρητικών και εντομοκτόνων. Η επεξεργασία που υφίσταται γίνεται με σύγχρονες μεθόδους και πωλείται όπως ανέφερα και παραπάνω σε φαρμακεία ή καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Γεγονός είναι πάντως πως σε όποια μορφή και να την προτιμήσετε, θα διαπιστώσετε μεγάλη βελτίωση και τόνωση στον οργανισμό σας ιδιαίτερα αν περνάτε φάση έντονης πνευματικής κόπωσης όπως σε περίοδο εξετάσεων και έχετε ανάγκη από ενέργεια σωματική και πνευματική.

***Και ζυμαρικά με σπιρουλίνα είναι πολύ καλό www.eco4you.gr
--
 

Σπιρουλίνα, φύκι μοναδικό! 

Σπιρουλίνα, η τροφή του μέλλοντος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin