Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Δύο μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα, σύμμαχος της καρδιάς σύμφωνα με νέα έρευνα

Δύο μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα
Ταιριάζει στο πρωινό, αλλά και το βραδινό γεύμα, ενώ πολύ επιλέγουν το γιαούρτι ως σνακ, με φρούτα ή ξηρούς καρπούς και μέλι. Όπως και να’χει, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Hypertension από το Oxford University Press, η υψηλή κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο ανάμεσα σε υπερτασικούς άνδρες και γυναίκες.


Κλινικές μελέτες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι υπάρχουν οφέλη στην κατανάλωση γαλακτοκομικών όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ το γιαούρτι από μόνο του μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη τύπου 2 και του μεταβολικού συνδρόμου.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα πήραν μέρος 55 χιλιάδες γυναίκες ηλικίας 30-55 με υψηλή πίεση και 18 χιλιάδες άντρες ηλικίας 40-75, για διάστημα περίπου 30 χρόνων. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο 61 ερωτήσεων, αναφέροντας προβλήματα σχετικά με την καρδιά, με πρόσβαση στο ιστορικό τους.

Η υψηλότερη κατανάλωση γιαουρτιού, σύμφωνα με τα ευρήματα, συνδέθηκε με 30% μείωση του κινδύνου μυοκαρδιακής ισχαιμίας στις γυναίκες και 19% στους άντρες, ενώ και σε άλλες καρδιακές παθήσεις, τα ποσοστά παρουσιάζονταν μειωμένα στους καταναλωτές γιαουρτιού.

Και στις δυο ομάδες, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες από δύο μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα, παρουσίαζαν κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή εγκεφαλικού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως αποτελώντας ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Η προσθήκη του γιαουρτιού, λοιπόν, στο πλαίσιο μιας συνολικά υγιεινής διατροφής και ζωής, με άσκηση, ολική άλεση, φρούτα και λαχανικά, μπορεί να ωφελήσει.
 πηγή: clickatlife.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin