Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Μπορεί ο καφές από μανιτάρια να είναι η επόμενη superfood τάση;

H στροφή προς την… ποιότητα στη διατροφή είναι εμφανής και ιδιαιτέρως έντονη τα τελευταία χρόνια στις γενιές των τριάντα και άνω. Δεν είναι, λοιπόν, απορίας άξιο το πώς «ξεπηδούν» συνεχώς νέες τάσεις και υγιεινά τρόφιμα, καλύπτοντας αυτή την ανάγκη. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Four Sigmatic -μια φιλανδική εταιρία που προωθεί το υγιές lifestyle κι έχει στόχο να ξεπεράσει τη «μόδα» και να βοηθήσει τον κόσμο να καταναλώνει περισσότερο ένα από τα πιο επιστημονικά μελετημένα superfoods, τα μανιτάρια- καινοτομεί και φτιάχνει καφέ από αυτό ακριβώς: μανιτάρια.


Τα μανιτάρια είναι γνωστό ότι έχουν πολλαπλά και επιβεβαιωμένα οφέλη για την υγεία, προσφέροντας πρωτεΐνη, βιταμίνη D, φυτικές ίνες και ασβέστιο στον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα έχουν αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση, κάνουν καλό στην καρδιά βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης χάρη στην περιεκτικότητα τους σε κάλιο και παίζουν το ρόλο τους στην υγεία των οστών, το ανοσοποιητικό, αλλά και τη σιλουέτα μας. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι πίσω από την Four Sigmatic δημιούργησαν διάφορα προϊόντα με τη χρήση μανιταριών, όπως μείγματα, ελιξίρια, κακάο και… καφέ, προκειμένου να κάνουν πιο εύκολη την κατανάλωσή τους για τον κόσμο.

Αν φαντάζεστε ότι στην κούπα θα επιπλέουν μανιτάρια, να σας πούμε ότι εν προκειμένω ο μύκητας μεταμορφώνεται και για να φτιαχτεί το μείγμα καφέ, η εταιρία παράγει σκόνη εκχυλίσματος μανιταριού, απομονώνοντας και αποξηραίνοντας διαφορετικά συστατικά-κλειδιά του μανιταριού. Το αποτέλεσμα θεωρείται ότι περιέχει όλες αυτές τις ουσίες του άγριου αυτού μύκητα που προωθούν την υγεία, σε υψηλό βαθμό συγκέντρωσης.

Μετά τον έλεγχο ποιότητας και ασφάλειας, η σκόνη συνδυάζεται με βιολογικό στιγμιαίο καφέ και δημιουργείται ένα μείγμα που προστίθεται σε ζεστό νερό και ο καφέ είναι έτοιμος.

Γιατί, όμως, πρέπει κάποιος να πιει καφέ από μανιτάρια, αντί να τα προσθέσει π.χ. στην ομελέτα του; Μα για να αυξήσει τα οφέλη μιας συνηθισμένης κούπας καφέ, η οποία δεν λείπει ποτέ από την καθημερινότητά μας.

Το μανιτάρι maitake, για παράδειγμα, βοηθά στη ρύμθιση του σακχάρου του αίματος, ενώ μια άλλη ποικιλία, το chaga, μειώνει τη φυσική οξύτητα του καφέ, έτσι ώστε το ρόφημα να είναι πιο ήπιο στο στομάχι.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να γεμίσει τη διατροφή του με μανιτάρια. Παρ’ όλο που υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη τους, προτεραιότητα πρέπει να είναι να ξέρουμε τι και πόσο καταναλώνουμε, αφού τα πάντα, όσο φυσικά κι αν είναι, μπορεί να έχουν δυνητικά παρενέργειες.

Αν, για παράδειγμα, κάποιος λαμβάνει αντιπηκτικά ή οποιαδήποτε αγωγή για τον έλεγχο του διαβήτη και της αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να μην καταναλώνει μανιτάρια maitake, καθώς αλληλεπιδρούν με αυτά τα φάρμακα. Τα chagas έχει βρεθεί ότι μειώνουν την κακή χοληστερίνη, αυξάνουν την καλή και μειώνουν τη φλεγμονή σε ποντίκια, αλλά έχουν αντιπηκτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταναλωθούν πριν από μια επέμβαση.

Αν έχετε μπερδευτεί από όλα τα dos και τα don’ts των μανιταριών, να θυμάστε το εξής: τα κοινά λευκά μανιτάρια ή τα πορτομπέλο που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή. Είναι χαμηλά σε θερμίδες (περίπου 15-20 ανά φλιτζάνι), πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ αποτελούν τη μοναδική φυτική πηγή βιταμίνης D, την οποία συνθέτουμε με τη βοήθεια του ήλιου, αλλά οι περισσότεροι παρουσιάζουμε έλλειψη. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, μάλιστα, συνδέεται με χαμηλότερους δείκτες παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, οστεοπόρωσης, ακόμη και κάποιων ειδών καρκίνου.
Μέχρι, λοιπόν, να φτάσει ο καφές μανιταριών και στη δική σας κούπα, βάλτε τα πιο συχνά στη διατροφή σας, στα κρεατικά, στα αβγά, στη σαλάτα, στις πίτες σας και αφήστε τα να σας γεμίσουν με τη θρεπτική τους αξία.
 πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin