Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Η κατανάλωση 25-30 γρ. φουντουκιών καθημερινά αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες σε βιταμίνη Ε

Τα φουντούκια είναι ξηροί καρποί με μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια, αλλά παράλληλα περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Ο Dr. Ιωάννης Μεριανός, Ιατρός Βιοπαθολόγος, εξηγεί γιατί πρέπει να τα θυμηθούμε όσοι τα έχουμε ξεχάσει και να τα καταναλώνουμε περισσότερο.
Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το ελαϊκό, καθώς και σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως είναι λινελαϊκό οξύ που είναι χρήσιμα για την υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε μόνοακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων, ευνοώντας το υγιές προφίλ των λιπιδίων του αίματος, όπως αναφέρει ο Dr. Ιωάννης Μεριανός.

Μια μερίδα αυτού του ξηρού καρπού συνδυάζει έλαια (κυρίως ελαϊκό οξύ), πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, β- σιτοστερόλη, βιταμίνες και μέταλλα, κατέχοντας έτσι μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους άλλους καρπούς για την μοναδική ικανότητα του να προστατεύει από τις ασθένειες.

Η κατανάλωση 25-30 γρ. φουντουκιών καθημερινά, είναι αρκετή για να καλύψει καθημερινά τις ανάγκες σε βιταμίνη Ε, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν καλό τρόπο προστασίας από καρδιακά νοσήματα και καρκίνους. Επίσης, τα 70 γρ. φουντουκιών στο διαιτολόγιο επί 30 ημέρες, οδηγούν σε μείωση της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης, ενώ επίσης παρατηρείται αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης στο αίμα. Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε αυτά τα αποτελέσματα, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί και απαιτούνται επιπλέον έρευνες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις οι οποίες μειώνουν τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Πρόκειται για ιδιαίτερα δραστικά μόρια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνων και άλλων ασθενειών, που συνδέονται με το γήρας. Τα αντιοξειδωτικά του φουντουκιού βρίσκονται μέσα στο κυρίως σώμα του ξηρού καρπού, αλλά βρίσκουμε επίσης αξιόλογες ποσότητες στο λεπτό καφετί υμένα (φλοιό) που τα περιβάλλει.
Ως προς την συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά τους, τα φουντούκια κατατάσσονται στην τρίτη θέση μεταξύ των ξηρών καρπών και των ελαιούχων σπόρων, μετά από τα καρύδια και τα πεκάν. Τα φουντούκια περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, μεταξύ των οποίων τανίνες, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδείς ενώσεις καθώς και βιταμίνη Ε.

Τα φουντούκια επίσης, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Η βιταμίνη Ε, προλαμβάνει την διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προστατεύοντας τον οργανισμό από αναιμίες. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της βιταμίνης Ε των φουντουκιών είναι ότι καταπολεμά παράγοντες οι οποίοι προδιαθέτουν για καρκίνο. Εάν ο καρκίνος έχει ήδη σχηματιστεί στο σώμα, τότε καταπολεμά τα βλαβερά κύτταρα.

Η β-σιτοστερόλη, η οποία βρίσκεται σε αφθονία στα φουντούκια, μειώνει την χοληστερίνη και εμποδίζει επίσης τον καρκίνο (μαστού και προστάτη).

Τα φουντούκια είναι επίσης, καλή πηγή βιταμινών Β1, Β2 και Β6. Αυτές οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αιμοποίηση και τη διανοητική υγεία, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την ανάπτυξη των παιδιών.

Στους καρπούς αυτούς βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες:
Ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για υγιή κόκαλα και δόντια
Σίδηρος, που είναι απαραίτητος
Ψευδάργυρος, που παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των σεξουαλικών ορμονών
Κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος
Τα 100 γραμμάρια φουντούκια παρέχουν 628 θερμίδες.
Dr. Μέριανος Ιωάννης, Iατρός Βιοπαθολόγος
www.merianos.gr
 πηγή: clickatlife.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin