Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Αντίο στις καούρες με φυσικούς τρόπους

Ένα από τα πλέον συχνά και ενοχλητικά συμπτώματα, για το οποίο όλοι ρωτούν τους διαιτολόγους τους, είναι το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ενοχλητικές καούρες και ο Dr. Μέριανος Ιωάννης, Iατρός Βιοπαθολόγος συγκεντρώνει τις λύσεις.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, λίγη ώρα μετά τα κύρια γεύματά τους αισθάνονται μια απίστευτη ενόχληση στο στέρνο, κάψιμο και πόνο στον οισοφάγο και μια γενικότερη δυσανεξία που είναι αρκετή να τους κάνει να μετανιώσουν για ό,τι έφαγαν.

Η αλήθεια είναι πως στο εμπόριο κυκλοφορούν αναρίθμητα σκευάσματα τα οποία υπόσχονται ανακούφιση από την ενοχλητική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εδώ, όμως, θα βρείτε όλες τις μη φαρμακευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, από τον Dr Ιωάννη Μεριανό.

Η μελατονίνη είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα

Ερευνητές από τη Βραζιλία πραγματοποίησαν μια τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη σε ασθενείς που έπασχαν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι μισοί από τους ασθενείς λάμβαναν καθημερινά 20 mg ομεπραζόλη και οι άλλοι μισοί ένα συμπλήρωμα που περιείχε μελατονίνη, καθώς και L-τρυπτοφάνη, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, βιταμίνη Β12, μεθειονίνη και βεταΐνη.

Ύστερα από 40 μέρες όλοι οι ασθενείς της ομάδας που έλαβαν μελατονίνη είχαν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων τους. Αντίστοιχα, μόνο το 65,7% που έλαβαν ομεπραζόλη ανακουφίστηκε από τα συμπτώματα.

Σε μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 34 ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση βρέθηκε ότι η μελατονίνη επιταχύνει την επουλωτική επίδραση της ομεπραζόλης και συνεπώς συντομεύει τη διάρκεια της θεραπείας και ελαχιστοποιεί τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Alternative Therapies In Health and Medicine» αναφερόταν ότι μια γυναίκα 64 ετών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έψαχνε μια εναλλακτική λύση διότι ήδη υπέφερε από οστεοπόρωση. Ο γιατρός της διαπίστωσε ότι μετά από 40 ημέρες λήψης 6 mg μελατονίνης κατάφερε να διακόψει τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων χωρίς επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η αποφυγή της γλουτένης βοηθά τους πάσχοντες

Οι τροφές που περιέχουν γλουτένη αποτελούν μια συχνή αιτία καούρας. Η εξάλειψη της γλουτένης λοιπόν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.
Σε μια μελέτη που έγινε στην Αργεντινή αξιολογήθηκαν 133 ενήλικες ασθενείς με τη νόσο κοιλιοκάκη και 70 υγιείς. Για 4 χρόνια οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Στην αρχή της μελέτης, το 30,1% των ασθενών με κοιλιοκάκη έπασχαν από μέτρια ως σοβαρή μορφή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε σύγκριση με το 5,7% των υγιών συμμετεχόντων. Ύστερα από μόλις 3 μήνες με διατροφή χωρίς γλουτένη, οι ασθενείς με κοιλιοκάκη παρουσίασαν γρήγορη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Τα συμπτώματα μειώθηκαν και στους υγιείς συμμετέχοντες.
Επίσης, Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη θεράπευσε τη μη διαβρωτική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε ασθενείς με κοιλιοκάκη μετά από μόλις 8 εβδομάδες χωρίς υποτροπή σε διάστημα 12, 18 και 24 μηνών.

Το τζίντζερ είναι επίσης αποτελεσματικό

Ερευνητές στην Ινδία συνέκριναν το τζίντζερ με την ουσία λανσοπραζόλη, πρόκειται για επίσης διαδεδομένη θεραπεία κατά της ΓΟΠ. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Molecular Research and Food Nutrition» διαπιστώθηκε ότι μία ένωση στο τζίντζερ ήταν 6 έως 8 φορές πιο ισχυρή από το φάρμακο στην αναστολή παραγωγής οξέος. Επιπλέον, το τζίντζερ διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα λίπη του αίματος από την οξείδωση και το DNA από τις βλάβες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένες ουσίες που περιέχει το τζίντζερ μπορούν εν δυνάμει να καταπολεμήσουν το έλκος.

Το νερό μειώνει τα οξέα του στομάχου γρηγορότερα από τα φάρμακα

Έλληνες ερευνητές συνέκριναν διάφορα αντιόξινα και αναστολείς αντλίας πρωτονίων με την κατανάλωση ενός ποτηριού νερού όσον αφορά τη μείωση των οξέων του στομάχου. Έδωσαν λοιπόν σε 12 υγιείς εθελοντές μία δόση είτε νερού (περίπου 200 ml) είτε ένα αντιόξινο, πχ ρανιτιδίνη, ομεπραζόλη, εσομεπραζόλη ή ραμπεπραζόλη. Στη συνέχεια, παρακολουθούσαν τα οξέα του στομάχου τους για 6 ώρες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το νερό μείωσε πολύ πιο γρήγορα – μόλις σε ένα λεπτό – τα οξέα του στομάχου. Τα αντιόξινα χρειάστηκαν τον διπλάσιο χρόνο και τα φάρμακα από 50 ως 175 λεπτά.
Dr. Μέριανος Ιωάννης, Iατρός Βιοπαθολόγος
www.merianos.gr
 ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin