Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Καθαρά Δευτέρα: τα φαγητά της δεν είναι εντελώς αθώα

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας και γιορτάζεται με νηστίσιμα εδέσματα, που συνηθίζεται να είναι άφθονα σε ένα ελληνικό τραπέζι. Την τιμητική τους έχουν ο ταραμάς, η λαγάνα και ο χαλβάς, ενώ δεν λείπουν από το τραπέζι, τα θαλασσινά, οι σαλάτες, η παραδοσιακή φασολάδα ή γίγαντες και σαλάτες (συνηθέστερη όλων το τουρσί).

Η μέρα αυτή είναι αργία, και συνδυάζεται με την αποκριά, οπότε αποτελεί ευκαιρία για πολύ κόσμο να βρεθεί με παρέα, να διασκεδάσει και να φάει λίγο παραπάνω…


Ωστόσο τα φαγητά της Καθαρά Δευτέρας, δεν είναι εντελώς αθώα. Η θρεπτική αξία των εδεσμάτων είναι υψηλή, αλλά το ίδιο και η θερμιδική τους αξία. Για να βγείτε «αλάβωτοι» από το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας, διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες:

Ξεκινήστε το κύριο γεύμα σας με σαλάτα. Τα λαχανικά ως γνωστό, περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν να επέλθει ο κορεσμός. Το τουρσί ανήκει στις σαλάτες, αλλά λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε αλάτι, η κατανάλωση του πρέπει να είναι περιορισμένη.

Φροντίστε η σαλάτα να καταλαμβάνει το μισό μέρος από το πιάτο σας. Γεμίστε το πιάτο σας μία φορά με τα τρόφιμα που θέλετε να γευτείτε και αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Έτσι θα περιορίσετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

Ο ταραμάς ή ταραμοσαλάτα, παρασκευάζεται από αυγά ψαριών, ψωμί, αλάτι, λεμόνι και ελαιόλαδο. Είναι τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι υψηλό και σε θερμίδες (100γρ. ταραμά προσδίδουν περίπου 220 θερμίδες). Μία κουταλιά της σούπας (περίπου 100 θερμίδες) είναι ικανοποιητική και «ακίνδυνη» ποσότητα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Επιλέξτε με προσοχή τα θαλασσινά. Ιδιαίτερα προσέξτε, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (οσμή και όψη) των φρέσκων θαλασσινών. Αποφύγετε τα οστρακοειδή ελευθέρας βοσκής, ενώ στα κατεψυγμένα προϊόντα πρέπει να προσέξετε την ημερομηνία λήξης. Άτομα με αυξημένη χοληστερίνη, καλό είναι να επιλέξουν μαλάκια (καλαμάρι, χταπόδι, σουπιά) που περιέχουν μικρή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Τα οστρακοειδή περιέχουν σχετικά μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης και καλό είναι να καταναλωθούν σε μικρές ποσότητες ή καθόλου.

Προσοχή στα προϊόντα κονσέρβας (π.χ. καλαμαράκια) καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

Καταναλώστε με σύνεση τη λαγάνα, όπως γίνεται και το ψωμί οποιοδήποτε άλλη ημέρα.

Επιλέξτε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, αντί για τηγάνισμα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να ψήσετε τα κολοκυθάκια στο φούρνο πάνω στη λαδόκολλα, αντί να τα τηγανίσετε!

Το αλκοόλ συνοδεύει κάθε «γιορτή-αργία» των Ελλήνων, οπότε δε θα μπορούσε να λείπει από την Καθαρά Δευτέρα. Καταναλώστε με μέτρο, μαζί με το φαγητό και όχι με άδειο στομάχι. Συνοδεύστε το γεύμα σας με νερό κι περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Το γλυκό της ημέρας δεν είναι άλλο από τον παραδοσιακό ταχινένιο χαλβά, υψηλό σε θρεπτική αξία αλλά και σε θερμίδες! Μπορείτε να τον γευτείτε, αλλά σε μικρή ποσότητα για να μην σας «φορτώσει» με θερμίδες και κιλά! Προτιμήστε την απλή μορφή του αντί με ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα.

Καταναλώστε φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συνδυάστε την ημέρα αυτή με μια βόλτα στην εξοχή και παιχνίδι!
Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή! Κι όπως συνηθίζω να λέω… να διασκεδάσετε πολύ, αλλά να φάτε λίγο!
Θεοδώρα Μπαλαφούτη, Διαιτολόγος–Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr

 πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin