Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Το πολύ φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

Τον μηχανισμό με τον οποίο το υπερβολικό φαγητό ανοίγει τον δρόμο στην ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο, αλλά και έναν τρόπο να τον αναχαιτίζουν, πιστεύουν ότι βρήκαν αμερικανοί επιστήμονες.

Το κλειδί, λένε, είναι μία ορμόνη του εντέρου η οποία αδρανοποιείται όταν η υπερκατανάλωσης τροφής οδηγεί σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.


Η αδρανοποίησή της, με τη σειρά της, απενεργοποιεί ένας μηχανισμό καταστολής της ογκογένεσης και έτσι δίνεται η ευκαιρία στον καρκίνο να αναπτυχθεί.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους αδύνατους συνομηλίκους τους, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των πανεπιστημίων Τόμας Τζέφερσον, Χάρβαρντ και Ντιουκ, σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία ακολουθούσαν διάφορα διαιτολόγια.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cancer Research», ανακάλυψαν πως στα ποντίκια που πάχαιναν εξαιτίας της υπερκατανάλωσης τροφής, ήταν μειωμένα τα επίπεδα της ορμόνης γουανυλίνη (guanylin) η οποία παράγεται από το επιθήλιο του εντέρου, δηλαδή από τα κύτταρα που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμά του.

Η γουανυλίνη είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση του υποδοχέα της, ο οποίος λέγεται κυκλάση της γουανυλίνης C (GUCY2C) και έως τώρα ήταν γνωστό ότι ρυθμίζει την αναγέννηση του εντερικού επιθηλίου.

Όπως όμως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο υποδοχέας της γουανυλίνης έχει μία ακόμα δράση: είναι ένας καταστολέας της ογκογένεσης, όπως αποκαλείται επιστημονικά η δημιουργία των όγκων.

Δίχως την ορμόνη, ο υποδοχέας της γουανυλίνης αδρανοποιείται, με συνέπεια να αφήνεται ελεύθερη η ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
 ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin