Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Το junk food κάνει κακό και στο μυαλό

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και που δημοσιεύτηκε στο Journal Neuroscience αποδεικνύει ότι η διατροφή που παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, επιδρά αρνητικά σε αυτό που ονομάζεται «γνωστική ευελιξία» ή αλλιώς την ικανότητα να προσαρμόζεται και να υιοθετεί κάποιος καταστάσεις που αλλάζουν. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που ακολουθούσαν διάφορα είδη διατροφής, με την περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη να ποικίλει, και συμμετείχαν σε διαφορετικά τεστ, ούτως ώστε να καταγραφεί η νοητική και φυσική τους λειτουργία.
 
Οι ερευνητές έδωσαν ιδιαίτερη βάση στα είδη των βακτηρίων του εντέρου που παρουσιάστηκαν στην κάθε ομάδα ποντικιών.

Σε περίπου 4 εβδομάδες, η νοητική και φυσική απόδοση των ποντικιών που ακολουθούσαν διατροφή με πολλά λιπαρά και ζάχαρη άρχισε να πέφτει σημαντικά, ειδικά όταν μια ή περισσότερες μεταβλητές στα τεστ άλλαζε. 

Ένας σημαντικός λόγος σε αυτό ήταν ότι η χλωρίδα της περιοχής του εντέρου μεταβαλλόταν, λόγω της κατανάλωσης λιπαρών και ζάχαρης, επηρεάζοντας τις νοητικές λειτουργίες. Τα καλά βακτήρια του εντέρου φαίνεται πως απελευθερώνουν ενώσεις που δρουν ως νευροδιαβιβαστές και διεγείρουν τα αισθητήρια νεύρα ή το ανοσοποιητικό, επηρεάζοντας μια μεγάλη γκάμα βιολογικών λειτουργιών. Τα πολλά λιπαρά και η ζάχαρη επιδρούν σε αυτή την ισορροπία, φέρνοντας αρνητικά αποτελέσματα. 

 πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin