Σάββατο 2 Μαΐου 2015

9 βήματα για να ξεπεράσουμε τα 100

Μην καπνίζετε, μην πίνετε πάνω από 4 καφέδες την ημέρα, να είστε αισιόδοξοι, διατηρήστε χαμηλή πίεση και χοληστερόλη, μην παχύνετε, αποκτήστε δικό σας σπίτι πριν τα 50 και διατηρήστε καλή φυσική κατάσταση.
Αυτά είναι τα οκτώ από τα εννέα μυστικά των υπεραιωνόβιων ανθρώπων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τα οποία όλοι μπορούμε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε.
Το ένατο μυστικό είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς: η μακροβιότητα της μητέρας μας (πρέπει να ξεπεράσει τα 80 της χρόνια).

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γκότενμπουργκ, στη Σουηδία, οι οποίοι τα τελευταία 50 χρόνια παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας και τον τρόπο ζωής 855 ανδρών οι οποίοι γεννήθηκαν το 1913.
Δέκα από αυτούς ξεπέρασαν τα 100 τους χρόνια και η μελέτη αποκάλυψε οκτώ ομοιότητες στον τρόπο που έζησαν.
Η απόκτηση ιδιόκτητου σπιτιού έως την ηλικία των 50 ετών είναι ένα από αυτά - και αν αναρωτιέστε τι σχέση με τη μακροζωία, η απάντηση είναι πως αποτελεί ένδειξη υψηλών προδιαγραφών διαβίωσης και όχι φτωχικής (είναι γνωστό ότι η φτώχεια αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη μακροζωία).
Η καλή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία και μία μητέρα που έζησε επί τουλάχιστον 80 χρόνια επίσης βοηθάνε πάρα πολύ.
Επειδή, δε, η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και ο καρκίνος αποτελούν τις κυριότερες αιτίες θανάτου (στην παρούσα μελέτη, προκάλεσαν το 58% των θανάτων στις ηλικίες άνω των 80 ετών), η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη πρέπει να παραμείνουν χαμηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής - και βεβαίως το τσιγάρο, να μην ανάψει ποτέ.
«Ο σχεδιασμός της μελέτης μας, μάς επέτρεψε να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιβίωση μετά την ηλικία των 50 ετών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λαρς Βίλχελμεσεν, ο μοναδικός από τους επιστήμονες που συμμετέχει σε αυτήν από την αρχή της, όταν ακόμα ήταν φοιτητής.
«Η συμβουλή μας προς όσους λαχταρούν την 100ετία, είναι να αποφύγουν το κάπνισμα, να διατηρήσουν υγιή την χοληστερόλη και την πίεσή τους, και να περιοριστούν σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα».
Όσον αφορά το εύρημα για τη σημασία της μακροβιότητας της μητέρας, αλλά όχι του πατέρα «αυτό είναι σε πλήρη συμφωνία με εκείνα άλλων, ανάλογων μελετών», κατά τον δρα Βίλχελμεσεν.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην «Σκανδιναβική Καρδιαγγειακή Επιθεώρηση» (SCJ). 
 πηγή:  tanea.gr
.

14 μυστικά για να ζήσετε περισσότερο!

4 τροφές-εχθροί της μακροζωίας

Τροφές και ροφήματα για μακροζωία

Ελιξίριο μακροζωίας οι ξηροί καρποί από ανάλυση δεδομένων σε 120.000 ανθρώπους

Έρευνα: Λιγότερες θερμίδες, περισσότερα χρόνια ζωής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin