Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Πως θα αγοράσουμε το σωστό λάδι

Κάθε καταναλωτής που θέλει να αγοράσει λάδι πρέπει να έχει υπόψη του ότι στην αγορά κυκλοφορούν τρεις κατηγορίες λαδιού:

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα ως 1%.
Παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα ως 2%.

Ελαιόλαδο (πρώην Κουπέ). Είναι προϊόν ανάμειξης ραφινέ λαδιού (δηλαδή λαδιού που προέρχεται από σειρά χημικών επεξεργασιών παρθένων ελαιολάδων μεγάλης οξύτητας) και παρθένου ελαιολάδου. Η οξύτητα του ελαιολάδου (πρώην Κουπέ) πρέπει να είναι ως 1,5%.


Προτού ο καταναλωτής αγοράσει λάδι πρέπει να κοιτάξει τις ενδείξεις στη συσκευασία για να επιλέξει το λάδι που επιθυμεί. Στη συσκευασία υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφεται η κατηγορία του λαδιού καθώς και η περιεχόμενη ποσότητα (σε λίτρα, μονάδα όγκου) και τα στοιχεία του συσκευαστή (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο).

Σημειώνεται ότι το λάδι επιτρέπεται να κυκλοφορεί μόνο στις ακόλουθες συσκευασίες σε λίτρα: 0,10 0,25 0,50 0,75 1 2 3 5 και 10. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης τιμών. Η συσκευασία σε βενζινοδοχεία (δηλαδή 17 λίτρα) έχει καταργηθεί.


Γενικότερα ο καταναλωτής πρέπει κατά την αγορά του λαδιού να προσέχει τα εξής:
Να έχει ευχάριστη οσμή και γεύση, δηλαδή να έχει το φρουτώδες άρωμα της φρέσκιας ελιάς.
Να είναι διαυγές, διαφανές και να μην έχει κατακάθι (μούργα). Βέβαια ένα λάδι μπορεί να είναι θολό όταν έχει παραχθεί πρόσφατα, κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβαίνει όταν βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων.
Το λάδι σε θερμοκρασία κατώτερη του μηδενός στερεοποιείται και τελικά λαμβάνει τη μορφή λίπους, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια που παραμένουν σε υγρή κατάσταση. Η διαφορά αυτή αποκαλύπτει ενδεχόμενη νοθεία του λαδιού με σπορέλαια. Το λάδι από τις 23.11.1998 θα απαγορεύεται πλέον να πωλείται χύμα, εκτός από τους παραγωγούς.

Συστάσεις: Συνιστάται στους καταναλωτές να αποφεύγουν την αγορά λαδιού από πλανόδιους πωλητές, πράγμα που απαγορεύεται αλλά δυστυχώς παρατηρείται, ιδίως στην ελληνική επαρχία. Είναι σίγουρο ότι δεν αποτελεί ευκαιρία η προσφορά λαδιού από πλανόδιους σε χαμηλές τιμές, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι το λάδι αυτό είναι τουλάχιστον νοθευμένο. Το γεγονός αυτό πρέπει να γίνει επιτέλους συνείδηση στο καταναλωτικό κοινό και να μην παρασύρεται από τα λόγια ή τις ενδεχομένως προσφερόμενες χαμηλές τιμές.

Συντήρηση λαδιού
Το λάδι όταν δεν έρχεται σε επαφή με το φως, τον αέρα και την υγρασία και διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορεί να διατηρηθεί συνήθως ως ενάμιση χρόνο.
Εφόσον πρόκειται να παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα καλό είναι να φυλάσσεται σε σκούρα γυάλινα δοχεία. Βιολογική αξία του λαδιού
Όπως όλα τα λίπη και έλαια η θερμιδική του ικανότητα είναι περίπου 9 cal/gr.
Παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε φαινόμενα οξείδωσης και είναι από τα πλέον εύπεπτα έλαια.
Το γεγονός ότι το λάδι έχει κατάλληλη αναλογία κεκορεσμένων και ακόρεστων οξέων το κάνει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μεσογειακής δίαιτας, της οποίας η αξία και η προσφορά στην αποφυγή σοβαρών ασθενειών και κατ' επέκταση στη μακροβιότητα του ανθρώπου έχει παγκόσμια αναγνωρισθεί.

Σύνοψη:
Διαλέγετε την κατηγορία λαδιού που θέλετε κοιτάζοντας την ετικέτα.
Ο όρος ελαιόλαδο στην ετικέτα σημαίνει μείγμα παρθένου και ραφινέ.
Ο όρος έξτρα παρθένο σημαίνει λάδι που δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία και έχει οξύτητα ως 1%.
Αγοράζετε λάδι από σταθερά σημεία πώλησης συγκρίνοντας τις τιμές σε σχέση με την ποσότητα.
Καμία αγορά από πλανόδιους πωλητές.

 ΠΗΓΗ: botanologika.gr, fytokomia.gr
.

3 λάθη που κάνετε με το ελαιόλαδο. Πολλές φορές το χρησιμοποιούμε λάθος!

Το ελαιόλαδο προστατεύει από το εγκεφαλικό

Το ελαιόλαδο στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin