Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Πιο... αντικαρκινικά τα ολόκληρα καρότα!

Τα αντικαρκινικά συστατικά των καρότων είναι πιο δραστικά εάν μαγειρευτούν ολόκληρα. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα, όταν βράζονται τεμαχισμένα χάνουν περίπου το 25% των ουσιών που έχουν αντικαρκινική δράση.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ με επικεφαλής την Δρ Κίρστεν Μπραντ από το τμήμα Γεωργίας, Διατροφής και Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπίστωσαν ότι τα καρότα που μαγειρεύονται ολόκληρα έχουν 25% περισσότερη φαλκαρινόλη, την ουσία με τις αντικαρκινικές ιδιότητες, συγκριτικά με τα καρότα που είχαν κοπεί σε φέτες και μετά είχαν μαγειρευτεί.

Πειράματα που έγιναν σε αρουραίους που σιτίστηκαν με φαλκαρινόλη έδειξαν ότι ανέπτυσσαν λιγότερους όγκους.

Η Δρ Μπραντ εξηγεί ότι «όταν το καρότο κόβεται αυξάνεται η επιφάνεια του κι έτσι περισσότερα από τα συστατικά του ξεπλένονται εντός των υγρών που προκύπτουν από τη διαδικασία του μαγειρέματος. Όταν όμως το καρότο μαγειρεύεται ολόκληρο και κόβεται μετά, διατηρείται το θρεπτικό του περιεχόμενο και η γεύση του, άρα τελικά καταλήγει να είναι καλύτερο για την υγεία μας».

Οι επιστήμονες από το Νιουκαστλ συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Δανίας και ανακάλυψαν τα οφέλη της φαλκαρινόλης στα καρότα πριν από τέσσερα χρόνια. 

Οι αρουραίοι που σιτίστηκαν με διατροφή που περιείχε καρότα ή φαλκαρινόλη διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν όγκους, συγκριτικά πάντα με την ομάδα ελέγχου των πειραματόζωων.
Μάλιστα σε τεστ γευσιγνωσίας που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι το καρότο όταν είναι ολόκληρο έχει πολύ καλύτερη γεύση. Οκτώ στους δέκα ανθρώπους προτιμούν τα λαχανικά ολόκληρα παρά τεμαχισμένα. 

Αυτό συμβαίνει λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχουν τα λαχανικά και τα οποία είναι υπεύθυνα για την χαρακτηριστική γλυκιά γεύση που έχουν τα καρότα και επίσης εμπεριέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στα καρότα που έχουν μαγειρευτεί ολόκληρα. 
πηγή:  tanea.gr
.

Γιατί πρέπει να τρώμε κάθε μέρα καρότο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin