Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Το σκόρδο μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του πνεύμονα

Άλλη μία ευεργετική ιδιότητα του σκόρδου ανακάλυψαν επιστήμονες στην Κίνα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ωμού σκόρδου δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα σχεδόν κατά 50%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η κατανάλωση ωμού σκόρδου προστατεύει ακόμη και τους καπνιστές, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, το οποίο δεν ξεπερνά το 30%.

Επίσης, παρέχει προστασία και στα άτομα που εκτίθενται πολύ στον καπνό που βγάζουν τα μαγειρικά έλαια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ο οποίος σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες θεωρείται σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση της ασθένειας.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της επαρχίας Τζιανγκσού στην Κίνα, ενώ συμμετείχαν σ’ αυτήν 4.500 υγιή άτομα και 1.424 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ευεργετική δράση του σκόρδου οφείλεται στην αλισίνη, που είναι η βασική του θειούχα ουσία και ελευθερώνεται όταν οι σκελίδες κόβονται ή συνθλίβονται.

Η αλισίνη είναι εκείνη που του προσδίδει επίσης την έντονη οσμή του και δρα όπως τα αντιοξειδωτικά, μειώνοντας τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου έχουν αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες, όπως εκείνη του Πανεπιστημίου Νότιας Αυστραλίας, η οποία έδειξε ότι το σκόρδο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκου στο έντερο σχεδόν κατά 35%.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι το σκόρδο προστατεύει από τον καρκίνο του στομάχου, αλλά και από πολλές ασθένειες που προσβάλλουν τους πνεύμονες.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο το αν οι προστατευτικές του ιδιότητες διατηρούνται και μετά το μαγείρεμα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research.
 http://www.naftemporiki.gr/story/685182


Σκόρδο: Ενισχύει τον οργανισμό μας!

7 ισχυρά παυσίπονα που έχουμε ...στην κουζίνα μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin