Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Αλατάκι, πίεση και ανοσοποιητικό

Είναι γνωστό ότι όποιος έχει υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγει το αλάτι διότι ανεβάζει την πίεση. Το αλάτι όμως μπορεί να πλήξει σοβαρά και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τρεις ολόκληρες εβδομάδες ο Γερμανός αστροναύτης Ράινχολντ Έβαλντ έμεινε το 1997 στο διάστημα. Ο γιατρός και φυσικός έθεσε τον εαυτό του μάλιστα στην υπηρεσία της έρευνας. Το θέμα της έρευνας ήταν ο μεταβολισμός σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
«Προσπάθησα κατά τη διάρκεια της πτήσης να παίρνω ελεγχόμενες ποσότητες τροφής και υγρών και όλα να τα καταγράφω» λέει ο Γερμανός επιστήμονας.
"Αργότερα διαπιστώθηκε πως κάτι ήταν διαφορετικό σε σχέση με την κατακράτηση του αλατιού σε σχέση με αυτά που γνώριζε κανείς στη γη και που είχε μάθει από τα ιατρικά βιβλία.


Αυτό που με έκπληξη διαπιστώθηκε ήταν ότι ο Ράινχολντ Έβαλντ στη διάρκεια της πτήσης είχε κάνει μεγάλη κατακράτηση αλατιού στο σώμα του. Η ποσότητα αντιστοιχούσε σε 6 λίτρα υγρών στο σώμα. Ο αστροναύτης όμως δεν ζύγιζε 6 κιλά παραπάνω.


Αύξηση της πίεσης και όχι μόνο
Σύμφωνα με τα μέχρι τότε γνωστά στοιχεία το παραπάνω αλάτι θα έπρεπε να αποβληθεί από το σώμα μέσω των ούρων. Μετά το πείραμα έγινε πάντως γνωστό ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και πως το σώμα λειτουργεί πιο περίπλοκα.
Στη συνέχεια το πείραμα συνεχίστηκε διαφορετικά. Τη θέση του αστροναύτη πήραν φοιτητές τους οποίους έκλεισαν σε ένα χώρο και τους έδιναν να φάνε και να πιούνε πολύ πιο αλμυρά πράγματα από το κανονικό. Άξιζε όμως τον κόπο όπως λέει ο Γερμανός αστροναύτης. Διαπιστώθηκε ότι το αλάτι δεν επηρεάζει μόνο την πίεση αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα και φθάνει μέχρι τα κόκκαλα.
Με τους φοιτητές που πήραν μεγάλη δόση αλατιού συνέβη ό,τι συνέβη και με τον αστροναύτη στο διάστημα. Έκαναν κατακράτηση αλατιού και ανέβασαν πίεση.
Ο καθηγητής Γενς Τίτσε από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Ερλάγκεν έστησε μια ολόκληρη ερευνητική ομάδα πάνω στο θέμα. Με την πάροδο των χρόνων κατάλαβε ότι οι μακροφάγοι, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα πηγαίνουν καλά με το αλάτι και φροντίζουν να αποβάλλουν αυτό που δεν χρειάζεται ο οργανισμός.

Υπάρχουν όμως και άλλα κύτταρα του αίματος όπως τα Τ-λεμφοκύταρα, σημαντικά για το ανοσοποιητικό συστήμα, τα οποία δεν τα πάνε καθόλου καλά με το αλάτι και μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία. 

  • Έτσι το αλατάκι δεν ανεβάζει μόνο την πίεση αλλά μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει υπαίτιο και για ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Και αυτό γιατί επιφέρει σοβαρές βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Fabian Schmidt / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ.σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου
http://dw.de/p/19CKi  
-
-

Το πολύ αλάτι και η πολλή ζάχαρη αιχμαλωτίζουν τον εγκέφαλο

Το κρυφό αλάτι των τροφίμων απειλεί την υγεία

Η υπερβολή στο αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση κατά πλάκας

Λιγότερο αλάτι, λιγότεροι καρκίνοι στο στομάχι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin