Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ελαιόλαδο και ξηροί καρποί ωφελούν τους άντρες με προστάτη

ξηροί καρποί
Οι άντρες με καρκίνο του προστάτη μπορεί να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη νόσο, εάν εντάξουν στη διατροφή τους ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο, και περιορίσουν τα ζωικά λίπη και τους υδατάνθρακες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, όσοι ασθενείς αντικαθιστούν το 10% των ζωικών λιπών και των υδατανθράκων με τα υγιεινά λίπη που προαναφέρθηκαν έχουν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από εξάπλωση του καρκίνου σε σύγκριση με όσους δεν κάνουν αυτή την υγιεινή αλλαγή.
Έχουν επίσης κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν απ’ οποιαδήποτε άλλη αιτία.
Και δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος δραματικές αλλαγές: ακόμα και μια κουταλιά της σούπας περισσότερο ελαιόλαδο να τρώνε καθημερινά μειώνεται κατά 29% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο και κατά 13% από οποιαδήποτε άλλη αιτία, γράφουν αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 4.600 άνδρες με τοπικό καρκίνο του προστάτη, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί περισσότερο από οκτώ χρόνια.
Στο μεσοδιάστημα, οι 1.064 από αυτούς πέθαναν, με το 31% να χάνουν τη ζωή τους από καρδιοπάθεια, το 21% από τον προστατικό καρκίνο και κάτι λιγότερο από 21% από άλλες μορφές καρκίνου.
Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι «η κατανάλωση υγιεινών λιπών μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έριν Ρίτσμαν, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.
Σε ένα σχόλιό του που συνοδεύει τη νέα μελέτη, ο δρ Στήβεν Φρίντλαντ, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Duke, σημειώνει ότι «είναι καλά τεκμηριωμένο πως η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη».
Και συνεχίζει: «Η νέα μελέτη παρέχει μερικές ακόμα ενδείξεις ότι ο περιορισμός των κορεσμένων λιπών και των υδατανθράκων, και η αντικατάστασή τους με υγιεινά λίπη, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο αυτό».
 http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=17418&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin