Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Διατροφικές συστάσεις για τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Ο φετινός χειμώνας φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του. Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας πλήττεται από χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και βροχές.
Οι ακραίες θερμοκρασίες, όπως το έντονο κρύο, επηρεάζουν όχι μόνο την προσωπική μας άνεση, αλλά και την υγεία μας, την διάθεσή μας, την ικανότητά μας να εκτελούμε διάφορες εργασίες, σωματικές και νοητικές.
Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Χριστίνα Μακρατζάκη, αυτές τις δύσκολες κρύες μέρες, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή μας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποθερμίας, να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό και να βοηθηθεί το έργο της καρδιάς.
Τι είναι η υποθερμία;

Όταν η θερμοκρασία που παράγεται από το σώμα δεν καλύπτει τις ανάγκες του, τότε παρουσιάζεται υποθερμία. Το ρίγος είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται από το σώμα για την παράγωγη θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο.
Αρκετός κόσμος δεν είναι συνηθισμένος στο στρες που δέχεται ο οργανισμός σε χαμηλές θερμοκρασίες και το χειρότερο είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται και τους κινδύνους, καθώς η υποθερμία μπορεί να απειλήσει ακόμα και την ίδια μας τη ζωή. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τα συμπτώματα της υποθερμίας μπορεί να περιλαμβάνουν έλλειψη συντονισμού, νοητική σύγχυση, αργές αντιδράσεις, ρίγη, υπνηλία. Πέρα όμως από τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι δυνατοί άνεμοι, το χιόνι και η βροχή, μπορούν να ρίξουν την θερμοκρασία του σώματος. Ο άνεμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.
Ποιες είναι οι διατροφικές συστάσεις για να παραμείνουμε υγιείς τις κρύες μέρες του χειμώνα;

1. Να καλύπτετε τον εαυτό σας σε ενέργεια
Βάση ερευνών, και ιδιαίτερα σε αυτές που γίνανε σε στρατιώτες και χειμερινούς αθλητές φαίνεται ότι όταν κάνει κρύο, το σώμα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να διατηρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία και αυτό απαιτεί περισσότερη πρόσληψης ενέργειας μέσω του φαγητού. Φυσικά έχει να κάνει και με την δραστηριότητα. Υπάρχουν και έρευνες που δείχνουν ότι δεν αυξάνει ιδιαίτερα. Αν είστε κλεισμένοι μέσα και δεν κινήστε, δεν υπάρχει λόγος να αυξήστε τις θερμίδες, ιδιαίτερα όταν είστε υπέρβαροι και ήδη έχετε παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μια διατροφή που καλύπτει σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ενισχύει το ανοσοποιητικό.

2. Να καταναλώνετε περιεκτικά και θρεπτικά γεύματα
Από την κατανάλωση σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη καλό είναι να προσέχουμε την ποσότητα και την ποιότητα των λιπών. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το πρώτο καύσιμο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Οπότε πάντα πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή μας τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα όσπρια, τα ολικής αλέσεως δημητριακά κ.ά.. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, πέρα από την ενέργεια που ενισχύουν, περιέχουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών χρήσιμων για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Τα λίπη δεν υπάρχει λόγος να αυξηθούν περισσότερο από τις συνηθισμένες συστάσεις. Σύμφωνα με έρευνες, αυξημένη κατανάλωση λιπών και κυρίως των κορεσμένων επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εκεί που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι στην ποιότητα των λιπών. Ενισχύστε τον οργανισμός σας με καλά λιπαρά και κυρίως με τα ω-3 των ψαριών και τα μονοακόρεστα του ελαιόλαδου. Άλλα τρόφιμα που σας ενισχύουν με καλά λιπαρά είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και το ταχίνι. Η κατανάλωση των λιπών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους καρδιοπαθείς.
3. Να ενυδατώνετε συνέχεια τον οργανισμό σας
Ο περισσότερος κόσμος δεν προσέχει τον χειμώνα τα υγρά που καταναλώνει. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αίσθημα της δίψας δεν είναι τόσο έντονο. Η κατανάλωση των υγρών όμως και ιδιαίτερα ζεστών, αποτρέπει την αφυδάτωση και αυτό με την σειρά του, συμβάλλει στην πρόληψη της υποθερμίας. Οι σούπες πέρα από τα αφεψήματα είναι μια πολύ ωραία λύση. Η φασολάδα που κατανάλωναν οι πρόγονοί μας (και γενικά οι σούπες με όσπρια), είναι ένα από τα πιο έξυπνα πιάτα για την κρύα περίοδο του χειμώνα.

Αποφύγετε το αλκοόλ και τα αφεψήματα με καφεΐνη. Ειδικά το αλκοόλ, στην αρχή δίνει την αίσθηση ότι ζεσταίνει, στην πορεία όμως ρίχνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Εκτός από αυτό αφυδατώνει. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους καρδιοπαθείς.
Τα καφεϊνούχα αφεψήματα επίσης συμβάλλουν εν μέρει στην αύξηση του μεταβολισμού, όπως επίσης αυξάνουν την πιθανότητα αφυδάτωσης λόγω της διούρησης. Οπότε όχι μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και καφεϊνούχων αφεψημάτων

4. Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
Βασικό μέλημα την περίοδο του χειμώνα είναι να κρατάμε δυνατό το ανοσοποιητικό μας. Αυτό γίνεται ενισχύοντάς το με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα φρούτα και τα λαχανικά μας προμηθεύουν με αρκετά αντιοξειδωτικά, χρήσιμα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας.

5. Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία και ουσιαστικά ενισχύουν την άμυνα του εντέρου. Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι το κεφίρ, το ξινόγαλα και το γιαούρτι. Άλλα τρόφιμα είναι τα λειτουργικά που στοχεύουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και τα οποία έχουν ενισχυθεί με προβιοτικά.

Εν κατακλείδιαυτά που πρέπει να έχετε στο νου σας την περίοδο του έντονου κρύου είναι:
• Να ντύνεστε καλά
• Να πίνετε αρκετό νερό
• Να αυξάνετε ανάλογα με την δραστηριότητά σας την πρόσληψη ενέργειας και να την εντάξετε στο πλαίσιο μια υγιούς διατροφής
• Να καταναλώνετε θρεπτικά γεύματα και συχνά
• Να προτιμάτε ζεστά και νόστιμα φαγητά
• Να περιορίσετε την κατανάλωση καφεϊνούχων αφεψημάτων και αλκοόλ
• Οι καρδιοπαθείς να συνεχίσουν να κρατούν μία διατροφή χαμηλή σε λίπος και αλάτι.

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin