Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ασπίδα τα καρύδια εναντίον του καρκίνου του μαστού

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι τα καρύδια πρέπει να έχουν θέση στην υγιεινή διατροφή, διότι περιέχουν ουσίες που βοηθούν τις αρτηρίες να μένουν υγιείς. Τώρα, μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να ελαττώνει και τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τους ανθρώπους.
Τα καρύδια περιέχουν πλήθος ωφέλιμων συστατικών, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (είναι καλά τεκμηριωμένο ότι προφυλάσσουν από την καρδιοπάθεια και πιθανώς από τον καρκίνο), αντιοξειδωτικές ουσίες (πιστεύεται ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και φυτοστερόλες (επίσης πιστεύεται ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες).

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μάρσαλ, τάιζαν καθημερινά ποντίκια με ποσότητα καρυδιών που αντιστοιχεί σε 56,7 γραμμάρια κατανάλωσης από άνθρωπο.
Όπως ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR), συνέκριναν την ογκογένεση σε αυτά τα ποντίκια με εκείνη σε ομάδα ποντικιών που τρέφονταν φυσιολογικά. Έτσι διαπίστωσαν ότι τα ζώα που έτρωγαν καρύδια ανέπτυξαν λιγότερους όγκους, οι οποίοι επιπλέον είχαν πιο αργή εξέλιξη και ήταν πιο μικροί, απ’ ό,τι τα άλλα ποντίκια.
Συνεχίζοντας την έρευνά τους, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μοριακές αναλύσεις, οι οποίες έδειξαν πως ρόλο-κλειδί στην προστατευτική δράση των καρυδιών έπαιζαν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε λίπη και γι’ αυτό σε θερμίδες, αλλά το κύριο είδος λιπών που περιέχουν είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία. 

Πιο συχνός μετά τα 50

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες. Ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξή του είναι η ηλικία – το 80% των κρουσμάτων εκδηλώνονται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών – και όχι η κληρονομικότητα, όπως πιστεύει ο πολύς κόσμος.

Στην πραγματικότητα, μόνο το 5-10% των κρουσμάτων του έχουν κληρονομική βάση – όλα τα άλλα είναι αγνώστου αιτιολογίας (ιδιοπαθή).
Η έως τώρα ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι η διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η συστηματική γυμναστική μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Η υγιεινή διατροφή, από την άλλη πλευρά, ούτως ή άλλως προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου και οι ειδικοί εκτιμούν πως πρέπει να ασκεί προστατευτική δράση και εναντίον του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, τα έως τώρα ευρήματα δεν θεωρούνται οριστικά.


Πηγή : Web Only

 http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=6216&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin