Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Υψηλότερη διατροφική αξία στα κατεψυγμένα λαχανικά δείχνει νέα έρευνα

λαχανικά
Μία νέα εργαστηριακή έρευνα καταρρίπτει για πρώτη φορά στη χώρα μας, με έγκυρο και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο, την κυρίαρχη άποψη, στην κοινή γνώμη, για τη διατροφική υπεροχή του νωπού λαχανικού σε σχέση με το κατεψυγμένο.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που διενήργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής, με την υποστήριξη της εταιρείας τροφίμων «Μπάρμπα Στάθης», του ομίλου Vivartia, τα λαχανικά, που έχουν καταψυχθεί δύο ώρες μετά τη συγκομιδή τους, διατηρούν την ποιότητά τους (βιταμίνη C) σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό, σε σχέση με τα αντίστοιχα νωπά ολοκληρωμένης διαχείρισης και πλήρους ωρίμασης από τα οποία προήλθαν. 

Ταυτόχρονα, τα καταψυγμένα λαχανικά (μέθοδος IQF) υπερτερούν των νωπών απ' όπου προήλθαν μετά τη δεύτερη και επόμενων ημερών της συγκομιδής τους, διατηρώντας στο ακέραιο τη βιταμίνη C από τη στιγμή της κατάψυξής τους και σε βάθος χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάψυξη γίνεται υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών (-18 C). 

Η πειραματική μελέτη, που διεξήχθη σε διετές διάστημα (2011-2012), αφορά τρία λαχανικά ευρείας αποδοχής (τον αρακά, το φασολάκι και την μπάμια), που αποτελούν βάση για τις πιο δημοφιλείς συνταγές για το καθημερινό κυρίως γεύμα της ελληνικής οικογένειας σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, τα οποία καταναλώνονται νωπά και καταψυγμένα. 

Για την αποτύπωση της διατροφικής αξίας των καταψυγμένων λαχανικών σε σχέση με τα νωπά, έγινε διεξοδική ανάλυση μέσα από την αξιολόγηση συγκεκριμένων δεικτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα, επιλέχθηκαν τρεις διατροφικοί δείκτες ποιότητας: Βιταμίνες Α & C και διαιτητικές ίνες, καθώς η βιταμίνη C είναι ο πρωταρχικός δείκτης ποιότητας και αποτελεί την πλέον αξιόπιστη εκτίμηση της διατροφικής αξίας των λαχανικών. Ενώ οι διαιτητικές ίνες, όπως και η βιταμίνη Α, αποτελούν δευτερεύοντες παράγοντες ποιότητας, ομοίως και τα ιχνοστοιχεία ή άλλες βιταμίνες.

Διατροφικοί δείκτες ποιότητας
Οπως επισήμανε ο Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης, καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά την παρουσίαση της έρευνας «Τα καταψυγμένα λαχανικά Μπάρμπα Στάθη είναι τουλάχιστον ισοδύναμα με τα νωπά της αγοράς, ενώ υπερτερούν σε βιταμίνη C από τα τελευταία, που έχουν συγκομιστεί δύο ή και περισσότερες ημέρες πριν από τη διάθεσή τους προς πώληση».

Του Κοσμά Ζακυνθινού
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

1 σχόλιο:

Blog Widget by LinkWithin