Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Επιφανειακό φύτεμα γυμνόριζης καρυδιάς σε ημιβραχώδες/βραχώδες έδαφος

 

-- 

1. Αποτέλεσμα μετά από 4 χρόνια.


---
2. Διαδικασία φυτέματος
 α. Στο σημείο, εξωτερικά της περίφραξης, το έδαφος είναι ημιβραχώδες έως βραχώδες (σαπόπετρα). Ένα λεπτό στρώμα 15-18 cm γόνιμου εδάφους το καλύπτει.
     Δύο φορές που προσπαθήσαμε να φυτέψουμε καρυδιές σε γλάστρα (όχι γυμνόριζες) αναπτύχθηκαν μέχρι τα μέσα Αυγούστου και μετά ξεράθηκαν
 β. Σκάψαμε ένα λάκκο 1χ1 και μετά το επιφανειακό στρώμα σπάσαμε τον ημίβραχο (σαπόπετρα) άλλα 30 με 35 cm. Συνολικά είχαμε ένα βάθος 50 περίπου cm.
 γ. Χτυπήσαμε με λοστό (κασμά) τον πυθμένα και πλευρικά τον ημίβραχο (σαπόπετρα) για να διαταραχθεί και εύκολα να περάσουν οι ρίζες όταν αναπτυχθούν.
 δ. Ανακατέψαμε χώμα από την γύρω περιοχή με αγορασμένο φυτόχωμα και λίγο ζεόλιθο και το ρίξαμε, αφού απλώσαμε κάτω μια χούφτα φωσφορούχο λίπασμα,      σαν πρώτο στρώμα στα 25 cm.
 ε. Από εκεί και πάνω έγινε η φύτευση της γυμνόριζης καρυδιάς αφού την στηρίξαμε σε πάσσαλο.
 στ. Το χώμα που προσθέσαμε ήταν αυτό των εκσκαφών ανακατεμένο με χώμα από την γύρω περιοχή. Προσέξαμε το σημείο εμβολιασμού του δέντρου να είναι 30 cm πάνω από την επιφάνεια του φυσικού εδάφους. Ετσι δημιουργήθηκε ένας κώνος επιφανειακού φυτέματος 20 cm, έχοντας περιθώριο μελλοντικά να τον αυξήσουμε ρίχνοντας άλλα 10 εκατοστά υλικά κομποστοποίησης.
 ζ. Αφού ριξαμε αρκετό νερό το σκεπάσαμε με άχυρα.
---
3. Το αποτέλεσμα τον πρώτο χρόνο (Μάιος αρχές Ιουνιου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin