Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Καθημερινή Διατροφή: Ο χυμός μήλου ευεργετικός για τη λειτουργία της καρδιάς

Ο χυμός μήλου
Τα μήλα σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελούν μία τροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα από πολλές λοιμώξεις. Συγκεκριμένα, οι μέχρι σήμερα μελέτες κάνουν λόγο για καταπολέμηση του καρκίνου, για καλή λειτουργία του εντέρου, για μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εγκεφαλικού, για προστασία της όρασης κ.λπ.

Μία νεότερη μελέτη όμως διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μήλου στην καθημερινή μας διατροφή μας προστατεύει σημαντικά από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 25 άτομα (άνδρες και γυναίκες) χωρίς προβλήματα υγείας εκ των οποίων, οι μισοί κατανάλωναν καθημερινά χυμό μήλου ενώ, οι υπόλοιποι έτρωγαν μήλο.
Οι επιστήμονες μέτρησαν τις βιοχημικές αλλαγές που έγιναν στην λιποπρωτεΐνη LDL η οποία μεταφέρει την κακή χοληστερόλη HDL.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν η LDL οξειδώνεται στο αίμα δημιουργεί  πλάκες αθηρώματος μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες με αποτέλεσμα, τη στένωσή τους που οδηγεί σε απόφραξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία της καρδιάς.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες μέτρησαν τον χρόνο που είναι απαραίτητος για να γίνει η οξείδωση της LDL λιποπρωτεΐνης στα άτομα που έπιναν χυμό μήλου ή έτρωσαν μήλα και παρατήρησαν ότι ο χρόνος σε όσους έπιναν χυμό μειωνόταν σημαντικά. Όμως και σε όσους έτρωγαν μήλα μειωνόταν απλά, σε μικρότερο βαθμό από αυτόν που μειωνόταν σε όσους έπιναν χυμό μήλου. Η μείωση του χρόνου οξείδωσης ισοδυναμούσε με τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση στένωσης αρτηριών και πιθανού εμφράγματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που έπιναν περίπου 340γρ. καθημερινά για ένα διάστημα 6 εβδομάδων είχαν τη μεγαλύτερη ωφελιμότητα. Όπως φάνηκε οι αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπεριέχονται στα μήλα, αλλά και γενικά στα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν τη δύναμη να καταστέλλουν  την εμφάνιση ασθενειών όπως η αθηροσκλήρωση των αγγείων η οποία οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα για την υγεία.

Παρόλα αυτά επεσήμαναν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω μελέτες έτσι ώστε, να μπορούν να εξαχθούν αποτελέσματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση συγκεκριμένων οδηγιών για την καθημερινή μας διατροφή.
 ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin