Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Πεπτικές διαταραχές : Η διατροφή που βοηθά στη θεραπεία της γαστρίτιδας

θεραπεία της γαστρίτιδας
Η γαστρίτιδα είναι μία από τις συχνότερες πεπτικές διαταραχές. Υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο την έχει εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ ετησίως καταγράφονται 90 εκατομμύρια κρούσματα, σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη Global Burden of Disease Study (GBD).

Η διαταραχή, που μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ενώ μπορεί να οφείλεται σε πολλές και διαφορετικές αιτίες, από τη μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (είναι γνωστό και ως «το βακτήριο του έλκους») έως τη λήψη φαρμάκων όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, σύμφωνα με το Εθνικό Ιδρυμα Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK) των ΗΠΑ.

Αν και η διατροφή δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση και στην πρόληψη της γαστρίτιδας, έχει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία, διότι «όποια φαρμακευτική αγωγή κι αν ακολουθηθεί, αν η διατροφή είναι ανεξέλεγκτη θα περιορίσει την αποτελεσματικότητά της» λέει ο κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας.

«Ενα άστατο πρόγραμμα, με μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα και επιβαρυντικές τροφές (π.χ. λιπαρά, έτοιμο φαγητό, πολύ αλάτι, μπαχαρικά, φυτικές ίνες) μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πολύ πιο έντονα».

Τι να αποφεύγετε

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε φάσεις έξαρσης της γαστρίτιδας πρέπει:


  • * Να αποφεύγετε το καυτερό πιπέρι (μαύρο, κόκκινο), την ξερή κόκκινη πιπεριά, την πάπρικα, το πολύ αλάτι στο φαγητό, τα έτοιμα φαγητά με πολύ αλάτι (π.χ. αλλαντικά, τουρσί, καπνιστά, παστά), τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τις πίτες με φύλλο κρούστας ή σφολιάτα και κάθε τρόφιμο που ξέρετε ότι σας προκαλεί πεπτικά ενοχλήματα.


  • * Να αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα, το φαγητό αργά τη νύχτα, τα τηγανητά ή/και πικάντικα φαγητά, τα φαγητά με πολλά λιπαρά (π.χ. κρέμες γάλακτος, τυριά με περισσότερα από 15% λιπαρά, πλήρες γάλα ή εβαπορέ, παχιά κρέατα, λιπαρά ψάρια), τα προϊόντα με σπόρους, σουσάμι, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς.


  • * Να περιορίσετε το αλκοόλ, το λεμόνι, το ξίδι, τον καφέ (ακόμη και τον ντεκαφεϊνέ), το τσάι και τα αναψυκτικά με καφεΐνη, και να τα καταναλώνετε μόνο μαζί με φαγητό.


  • * Να προτιμάτε το βράσιμο, το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.


  • * Να κάνετε τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα και να μασάτε καλά το φαγητό σας.


  • * Να διακόψετε το κάπνισμα ή έστω να το περιορίσετε.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin