Κατά τη διάρκεια της πέψης, το σώμα μας μετατρέπει τα νιτρικά άλατα σε μονοξείδιο του αζώτου. Το συστατικό αυτό χαλαρώνει και "φαρδαίνει” τις φλέβες, κατάσταση που φυσικά μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Μεταφράζεται όμως αυτή η διαδικασία σε μικρότερο κίνδυνο θανάτου και καλύτερη ζωή; Για να βρουν την απάντηση οι ερευνητές μελέτησαν τη διατροφή 1.226 μεσήλικων γυναικών που δεν είχαν ίχνη λιπαρών εναποθέσεων (αθηρωματικής πλάκας) στις αρτηρίες τους και τις παρακολούθησαν για 15 χρόνια.
Ανακάλυψαν πως όσο περισσότερα νιτρικά άλατα από λαχανικά κατανάλωναν οι γυναίκες αυτές, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2017 στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, δεν μπορεί να αποδείξει τη σχέση αιτίας και αιτιατού.
Ωστόσο, σε μια δεύτερη αναφορά, η ίδια ερευνητική ομάδα μέτρησε το βαθμό της αρτηριοσκλήρυνσης στις αρτηρίες της καρωτίδας (στο λαιμό) στην πλειοψηφία των γυναικών της μελέτης. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα πλούσια σε νιτρικά άλατα λαχανικά, είχαν λιγότερη πάχυνση στις αρτηρίες αυτές και χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν τη χαμηλότερη κατανάλωση στα παραπάνω λαχανικά.
Κι όσο για την απαραίτητη ποσόσητα, οι ειδικοί είναι πραγματικά καθησυχαστικοί: Πιθανότατα μόλις μία μερίδα πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα μπορεί να αρκεί για την πρόληψη και τη μείωση των πιθανοτήτων εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τη νέα δημοσίευση που έγινε επίσης το καλοκαίρι στην ιατρική επιθεώρηση Stroke.
πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου