Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Το πολύ αλάτι διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Το πολύ αλάτι
Όλα γίνονται πιο νόστιμα με λίγο αλάτι παραπάνω, αλλά η κατανάλωσή του θέλει ακόμη περισσότερη προσοχή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Φινλανδοί ερευνητές μελέτησαν πάνω από 4 χιλιάδες ενήλικες, συγκρίνοντας τις διατροφικές τους συνήθειες με καρδιολογικά προβλήματα και τα αποτελέσματα δεν είναι αισιόδοξα για όσους το παρακάνουν με το αλάτι.

Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν το περισσότερο αλάτι, παρουσίαζαν 110% πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια στο μέλλον.

Όπως είναι γνωστό, οι έρευνες έχουν ήδη συνδέσει το αλάτι με υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά η νέα μελέτη έδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά απευθείας στην καρδιά, ασχέτως με την αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές μελέτησαν 4.630 υγιείς ενήλικες ηλικίας από 25 έως 64, κατά μέσο όρο για περίπου 12 χρόνια κι όπως αναφέρει ο επικεφαλής, Pekka Jousilahti, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας του Ελσίνκι, «η καρδιά δεν συμπαθεί το αλάτι». Όσοι κατανάλωναν το περισσότερο αλάτι, ξεπερνούσαν τα 13,7γρ. καθημερινά, σύμφωνα με μετρήσεις στα ούρα, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια νόσος που οδηγεί σε πολλές εισαγωγές στο νοσοκομείο σε συνταξιούχους και σημαίνει ότι η καρδιά χάνει τη δύναμή της και δυσκολεύεται να στείλει αίμα σε όλο το σώμα. Περίπου οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια από τη διάγνωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια κατανάλωση αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 γραμμάρια την ημέρα, γι’ αυτό φροντίστε να μην το προσθέτετε αλόγιστα στο φαγητό και να λαμβάνετε υπόψη πάντα ότι το αλάτι υπάρχει σε πλήθος τροφών.
 πηγή: clickatlife.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin