Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ξηροί καρποί: 43 γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα ωφελούν την «καλή» χοληστερόλη

43 γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα  ωφελούν την «καλή» χοληστερόλη
Η συστηματική κατανάλωση αμυγδάλων συνδέεται με ευνοϊκές μεταβολές στα επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερόλης δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 48 άνδρες με υψηλά επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης. Οι εθελοντές, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ακολούθησαν ένα ειδικά διαμορφωμένο διαιτολόγιο για διάστημα 6 εβδομάδων.
Η μοναδική διαφορά του διαιτολογίου μεταξύ των δύο ομάδων ήταν ένα από τα σνακ, με τη μία ομάδα να καταναλώνει 43 γραμμάρια αμύγδαλα και την άλλη ένα ατομικό κεκάκι μπανάνας.

Μετά την ολοκλήρωση των 6 εβδομάδων, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα και τη λειτουργικότητα της HDL χοληστερόλης στους εθελοντές των δύο ομάδων. Συνολικά, μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν τα αμύγδαλα, παρατηρήθηκε βελτίωση των επιπέδων HDL χοληστερόλης και της ικανότητάς της να απομακρύνει τη χοληστερόλη από την κυκλοφορία.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας, η συστηματική κατανάλωση αμυγδάλων φάνηκε να συνδέεται με περισσότερα και μεγαλύτερα σωματίδια HDL χοληστερόλης, γεγονός που υποδηλώνει πιο αποτελεσματική απομάκρυνση της χοληστερόλης από την κυκλοφορία.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως αν και τα αμύγδαλα δε μπορούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, εν τούτοις αποτελούν μια υγιεινή επιλογή σνακ, καθώς φαίνεται ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, ενώ παράλληλα προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως «καλά» λιπαρά, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες.
Πηγή: neadiatrofis.gr, newsbeast.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin