Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Μυρωδικά και βότανα αντί για αλάτι: Εμπλουτίζουν και με ωφέλιμες ουσίες όπως είναι τα αντιοξειδωτικά

Η κατανάλωσή αλατιού με μέτρο μας κάνει καλό αλλά όταν ξεφύγουμε προς την υπερβολή, τότε μπορεί το αλάτι να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Το αλάτι είναι απαραίτητο στοιχείο της διατροφής αλλά και της λειτουργίας του οργανισμού μας. Από την αρχαιότητα, χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των τροφών και για την ενίσχυση της γεύσης του φαγητού. Όπως κάθε τι όμως έχει δύο όψεις: η με μέτρο κατανάλωσή του μας κάνει καλό αλλά όταν ξεφύγουμε προς την υπερβολή, τότε μπορεί το αλάτι να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. 
Μια «έξυπνη» λύση για να περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού είναι η αντικατάσταση όλου ή μέρους της ποσότητας που χρησιμοποιούμε με μυρωδικά και βότανα τα οποία βρίσκουμε σε αφθονία και σε εξαιρετική ποιότητα στη χώρα μας. 

Η υπερκατανάλωση του αλατιού, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών, συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν, επιπλέον, ενδείξεις που το συσχετίζουν και με άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. 

Γι’ αυτό και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Υγείας (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας δίνει ιδέες για αντικατάσταση του αλατιού με αρωματικά και βότανα και μας προειδοποιεί για τις συνέπειες της κατάχρησης. 

Το αλάτι μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί, σε μεγάλο βαθμό, με φρέσκα ή και αποξηραμένα μυρωδικά. Τα μυρωδικά όχι μόνο βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των φαγητών αλλά το εμπλουτίζουν και με ωφέλιμες ουσίες όπως είναι τα αντιοξειδωτικά. 

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή; Ο άνηθος, ο βασιλικός, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο μάραθος, η δάφνη και βέβαια η ρίγανη. Τι άλλο είναι καλό να θυμάστε;

• Όπου είναι δυνατό, προτιμήστε να προσθέτετε τα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε πολλά από αυτά. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα μυρωδικά σε σαλάτες ή συνταγές που δεν περιλαμβάνουν ψήσιμο ή βράσιμο, φροντίστε να τα πλένετε προσεκτικά πριν τη χρήση. 

• Να αποθηκεύετε τα αποξηραμένα μυρωδικά σε σκιερό μέρος και μέσα σε ερμητικά κλειστά δοχεία προκειμένου να διασφαλίσετε την ποιότητά τους (περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

• Εκτός από τα μυρωδικά βότανα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για αλάτι μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο, κανέλα), χυμό λεμονιού, σέλινο, σκόρδο, φρέσκο ή αποξηραμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής. 

• Είναι πιο εύκολο να πετύχετε τη μείωση του αλατιού και την αντικατάστασή του με μυρωδικά σταδιακά, ώστε να έχετε χρόνο να προσαρμοστείτε στις νέες γεύσεις.
Πηγή: ΕΦΕΤ, capital.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin