Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι

Η Υγεία των Ελλήνων αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ημερίδα με θέμα τη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στην Ελλάδα και η Οικονομική Κρίση, που οργάνωσαν το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Νιου Χεϊβεν (New Haven).


Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερίδα, είναι συνέχεια μιας σειράς ομιλιών που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Yale με συντονιστή το Διδάκτορα Τάσο Κυριακίδη, βιοστατιστικολόγο - επιδημιολόγο, αναπληρωτή ερευνητή στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Παθολογίας στο Yale, όπου και εξετάζεται η ελληνική διατροφή και η πολυδιάστατη σχέση της με την υγεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή τη στιγμή 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν δημόσια ασφάλιση υγείας ενώ, 3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι η υπέρβαροι. 

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κ. Χαράλαμπος Οικονόμου, το δημόσιο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα είναι σε καμπή και αυτό συμβαίνει πολύ πριν από την οικονομική κρίση. Όπως είπε, από το 2009, το ΑΕΠ στην Ελλάδα έχει μειωθεί 26%, η ανεργία έχει αυξηθεί στο 25% και το καθαρό εισόδημα είναι κάτω από το 40%.

Ο κ. Οικονόμου, επεσήμανε ότι η έλλειψη σχεδιασμού και η περιορισμένη διοικητική ικανότητα για την εφαρμογή των αλλαγών σε έναν μόνο χρόνο, όπως απαιτείται, έχει αφήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Και προσθέτει ότι η ελληνική υγειονομική περίθαλψη είναι μια ανθρωπιστική κρίση που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin