Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ο καφές αυξάνει τη διάρκεια ζωής και μειώνει τον κίνδυνο για σημαντικές ασθένειες

Σίγουρα ο καφές είναι δημοφιλής για πολλούς λόγους, όπως το άρωμα και η γεύση του, το γεγονός ότι αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει τη μνήμη και την ψυχική διάθεση. Όμως τα τελευταία χρόνια, συσσωρεύονται οι αποδείξεις που τεκμηριώνουν, ότι ο καφές έχει πολλές ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας.

Σε μια μεγάλη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθήθηκαν 400.000 ενήλικες, ηλικίας 50 έως 71 ετών, για 13 χρόνια, από επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.


Τα αποτελέσματα έδειξαν:

- Σε άνδρες, που δεν κάπνιζαν και έπιναν από 1 έως 6 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ, με ή χωρίς καφεΐνη, κάθε μέρα, το ποσοστό θανάτων παρουσίαζε μείωση, που κυμαινόταν από 6% έως 12% αντίστοιχα, σε σύγκριση με άνδρες που δεν έπιναν καφέ.

- Σε γυναίκες, με τις ίδιες συνήθειες, βρέθηκαν ανάλογα αποτελέσματα, με μείωση θανάτων που κυμαίνονταν από 5% έως 15% αντίστοιχα, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν καφέ.


Η μεγάλη αυτή έρευνα ανέδειξε επίσης το γεγονός, ότι τα άτομα, που έπιναν καφέ χωρίς τσιγάρο είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτων, διότι προσβάλλονταν λιγότερο συχνά από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονοπάθειες, διαβήτη και μολύνσεις. Επίσης, παρουσίαζαν σπανιότερα ατυχήματα και τραυματισμούς.

Όσον αφορά στους θανάτους από καρκίνο, η έρευνα αυτή δεν έδειξε διαφορά μεταξύ των ατόμων που έπιναν ή δεν έπιναν καφέ.

Είναι ευχάριστο για τους λάτρεις του καφέ, ότι δεν είναι η πρώτη επιδημιολογική παρατηρητική έρευνα που ανέδειξε τα πολύ θετικά για την υγεία, που προσφέρει ο καφές. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν, ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ποδάγρα, καρκίνο του ήπατος, κίρρωση του ήπατος, νόσο του Πάρκινσον και επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη.

Επειδή οι έρευνες που αναδεικνύουν τις ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία του καφέ είναι παρατηρητικού τύπου, δεν επιτρέπουν την εξαγωγή αδιάσειστων ή τελεσίδικων συμπερασμάτων. Δεν μας επιτρέπουν να ισχυριστούμε δικαιολογημένα και οριστικά, ότι είναι ο καφές που ευθύνεται για την αύξηση της διάρκειας της ζωής και τη μείωση κινδύνου προσβολής από σημαντικές ασθένειες, σε αυτούς που πίνουν καφέ χωρίς να είναι καπνιστές.

Ωστόσο, η συσσώρευση των εν λόγω αποδεικτικών στοιχείων αυξάνει ουσιαστικά τις πιθανότητες, ότι ο καφές μπορεί να μας βοηθά να ζούμε περισσότερο με καλύτερη υγεία. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν, ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει ο καφές, με την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, ευθύνονται για τις πολλές ευεργετικές του δράσεις στην υγεία μας.

Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι ο καφές πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση, που εξαρτάται από τις ευαισθησίες του κάθε ατόμου, μπορεί να οδηγήσει σε καούρα, νευρικότητα, ευερεθιστικότητα, συχνουρία, περισσότερες κενώσεις και αϋπνία. 

 ΠΗΓΗ: zougla.gr
.
Coffee ART

Coffee ART  Delivery: Μεταμορφώσεως 3, Καλαμαριά Θεσ/νίκης.                                        Καφέδες, Ροφήματα και Σνακ. 
            Ωράριο: 06:30-22:30. Τηλ: 2310.448884 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin